6 semne că eşti stresată

De Erika Chivu pe

Se vorbeşte tot mai des despre stres şi efectele lui negative. Totuşi, cum îţi dai seama când eşti cu adevărat stresată? Iată 6 semne uşor de depistat ale stresului.

1. Ai acnee

Chiar dacă nu au avut niciodată probleme cu acneea, stresul ţi le poate aduce. În cazul unui stres prelungit se strică balanţa hormonală a corpului, aşa încât el va începe să secrete mai mulţi hormoni masculini. Aceştia măresc producţia de sebum şi dacă nu ai grijă s-ar putea să te trezeşti cu porii înfundaţi, iar de aici cu puncte negre şi coşuri.

2. Nu poţi să dormi

Ai insomnii sau te trezeşti des noaptea? Hormonii de stres forţează organismul să rămână tot timpul în alertă, gata de luptă, astfel încât seara eşti prea agitată ca să dormi.  

3. Visezi urât

Visele sunt modalitatea prin care psihicul tău se descarcă de tot ceea ce îl apasă. Încercând să facă ordine în multitudinea de senzaţii şi informaţii cu care este bombardat, creierul tău va crea vise intense, pline de evenimente şi imagini, unele din ele înspăimântătoare sau doar ciudate.

4. Ai probleme digestive

Dacă suferi de balonare, arsuri la stomac, indigestie, diaree sau constipaţie nu înseamnă neapărat că ai o boală digestivă. De cele mai multe ori, asemenea simptome sunt legate de stres, care dă peste cap hormonii responsabili cu buna funcţionare a sistemului digestiv.

5. Esti bolnavă mai des ca de obicei

Răceală, alergii de care habar nu aveai, toxinfecţii alimentare, urticarie, eczeme şi alte asemenea probleme mici dar enervante te pot invada în perioadele când eşti stresată. Motivul? Stresul îţi afectează sistemului imunitar care fie este mai slăbit şi nu te mai protejează cum trebuie, fie o ia razna şi te trezeşti cu tot felul de alergii şi iritaţii.

6. Ai crampe menstruale mai puternice

Stresul face ca orice durere şi orice disconfort să se intensifice, astfel că în perioadele dificile vei avea crampe menstruale mai dureroase şi în general, cele câteva zile de menstruaţie vor fi mai dificile, inclusiv din punct de vedere psihic.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro