Semne că te apropii de menopauză

De Amelia Matei, pe
Menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, dar simptomele pot apărea și cu câțiva ani înainte. Vezi cum îți dai seama că te apropii de acea perioadă.

Cele mai multe femei intră la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani, însă sunt cazuri când aceasta se instalează mai devreme, de la 40 de ani. Îți poți da seama dacă corpul tău va trece printr-o astfel de schimbare fiind atentă la câteva lucruri.

Schimbări ale ciclului menstrual

Primul semn care anunță menopauza este o modificare a duratei menstruației, dar cele mai multe femei îl ignoră. Dacă te apropii de acel moment, s-ar putea să observi că ciclul menstrual se mărește, se micșorează sau apar alte schimbări. Ai grijă, însă, să excluzi sarcina, pentru că întârzierea menstruației te poate anunța și că te pregătești să devii mămică.

Bufeuri

Bufeurile sunt un alt semnal că se apropie menopauza. Multe femei ajung să simtă o senzație de căldură pe care o pun, inițial, pe seama temperaturii din cameră. Dacă, însă, apar din senin și constant, poți face o vizită la ginecolog, pentru lămuriri. De cele mai multe ori, bufeurile sunt foarte neplăcute la început, dar cu timpul disconfortul scade.

Schimbări de dispoziție

Femeile care se apropie de menopauză devin iritate, triste, anxioase, nemulțumite și nervoase. Chiar și atunci când viața lor este împlinită pe toate planurile, ele nu găsesc motive de bucurie, așa că cele mai multe dintre ele se îngrijorează din această cauză.

Probleme cu somnul

Faptul că te apropii de menopauză îți poate da peste cap programul de somn. Bufeurile sau stresul sunt doar câteva dintre motivele pentru care ai putea avea insomnii. Sunt medicamente care te pot ajuta să treci peste asta, dar discută cu medicul tău înainte de a le lua.

Palpitații

Palpitațiile pot fi normale, însă pot anunța, de asemenea, apropierea menopauzei. Oricum ar fi, un control la inimă este necesar, pentru a exclude bolile grave.

Scăderea libidoului

Uscăciunea vaginală este un alt semn că se apropie menopauza și este însotit de durere în timpului actului sexual și incontinență urinară. Din acest motiv, vei observa și o scăderea a libidoului, care îți poate afecta relația de cuplu.

Factori care favorizează instalarea timpurie a menopauzei

Stilul de viață poate influența vârsta la care intri la menopauză. Unele studii au arătat că anumiți factori favorizează instalarea menopauzei timpurii, potrivit mayoclinic.org. De exemplu, femeile care fumează intră cu doi ani mai devreme la menopauză decât cele care nu fumează. Tratamentul împotriva cancerului influențează, de asemenea, vârsta la care intri la menopauză.

Ține cont că menopauza va produce unele schimbări în corpul tău, așa că este indicat să mănânci sănătos, să faci sport și să dormi cel puțin opt ore pe noapte.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!