Relaxează-te de Sărbători!

De Erika Chivu pe

Goana după cadouri, negocierile privind petrecerile în familie, pregătirea mâncărurilor tradiţionale… se adună atâtea şi atâtea griji, încât nu e de mirare că sărbătoarea Crăciunului…
… încetează să mai fie un motiv de bucurie şi se transformă într-un motiv de stres.

Încearcă aceste metode simple pentru a te relaxa, chiar dacă eşti în plină febră a pregătirilor.  

În zilele frumoase lasă totul la o parte şi ieşi la soare, pentru o plimbare scurtă. Soarele luptă împotriva depresiei de sărbători pentru că stimulează producţia de serotonină.

Psihiatrii au descoperit că aromele de citrice îţi pot da o stare de bună dispoziţie, datorită impactului pe care îl au asupra hormonilor. Ţine la tine o sticluţă cu ulei de portocale sau lămâie.

O acţiune repetitivă şi ritmată cum este mersul pe jos are un efect calmant asupra creierului. Când trebuie să ajungi undeva, lasă acasă maşina şi deplasează-te pe jos, în ritm rapid.

În fiecare zi rezervă măcar un sfert de oră pentru o activitate care îţi face ţie plăcere: citit, animale, televizor, integrame, orice te ajută să te relaxezi.

Chiar dacă eşti mai ocupată nu trebuie să uiţi obiceiurile sănătoase pentru că o viaţă dezordonată îţi amplifică stresul. Începe fiecare zi cu un mic dejun sănătos şi plin de energie.

Sexul este cel mai bun remediu împotriva stresului şi a depresiei. Îţi îmbunătăţeşte starea de spirit, te ajută să dormi mai bine şi, se pare, chiar îţi creşte imunitatea.

Spune „nu” măcar din când în când, celor care îţi cer favoruri. Ai nevoie de mai mult timp pentru tine.

Dacă reuşeşti să identifici emoţia pe care o resimţi, aproape că ai scăpat de ea. Recunoaşte când te simţi frustrată, furioasă sau obosită.

Este dovedit ştiinţific că muzica te ajută să te relaxezi. Când pleci la cumpărături, pune-ţi căştile în urechi ca să asculţi muzica ta preferată în locul zgomotului din magazine.

Mulţimea de persoane care te îmbrâncesc şi te calcă pe picioare este o importantă sursă de stres. Fă un efort şi evită aglomeraţia. Mergi la cumpărături noaptea sau dimineaţa, când magazinele sunt goale. Sau – de ce nu? – fă cumpărături online.

Sub duş, în cadă, la bucătărie…  cântă peste tot. Această activitate îţi îmbunătăţeşte starea de spirit, te ajută să te concentrezi şi contracarează anxietatea.

Cum timpul pare să nu-ţi mai ajungă eşti nevoită să renunţi la somn în favoarea activităţilor tipice Crăciunului. Greşit! Un somn de cel puţin opt ore pe noapte te ajută să te odihneşti, îţi dă energie şi înlătură stresul acumulat pe parcursul zilei.

Sigur nu găseşti pe cineva care să facă anumite lucruri în locul tău? Poate o vecină care să-ţi gătească, un copil care să-ţi împodobească bradul… Încearcă să scapi de unele responsabilităţi.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro