Persoanele vindecate de COVID-19 ar putea rămâne cu probleme pe viață

De Unica.ro, pe
Persoanele care s-au vindecat de COVID-19 ar putea avea probleme respiratorii cronice, cicatrici pe plămâni și insuficiență respiratorie, anunță medicii pneumologi italieni. 

Chiar dacă s-au vindecat, persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 s-ar putea confrunta cu probleme la nivelul plămânilor timp de cel puțin șase luni după ce au scăpat de COVID-19, ba chiar 30% dintre ei ar putea rămâne cu boli respiratorii cronice, avertizează Societatea Italiană de Pneumologie, potrivit Libertatea.ro.

„Urmele lăsate în plămâni de infecția cu coronavirus ar putea provoca afecțiuni respiratorii cronice pentru mulți pacienți și vor constitui o nouă patologie și totodată <>”, a declarat medicul penumolog Luca Richeldi, președintele Societății Italiene de Pneumologie.

Medicii italieni au ajuns la această ipoteză după ce au analizat datele pacienților vindecați de SARS, un coronavirus asociat sindromului respirator acut sever. Acestea au arătat că mulți dintre pacienți au avut probleme, cum ar fi capacitatea respiratorie redusă și rezistența mică la efort, chiar și după șase luni de la vindecare.

De asemenea, 30% dintre pacienții vindecați arătau semne de fibroză pulmonară, adică cicatrici mari pe plămâni care provoacă probleme respiratorii ireversibile. Acestea pot apărea chiar și la persoanele tinere, potrivit lui Angelo Corsico, profesor de Pneumologie la Universitatea din Pavia.

”Iar primele date ale medicilor chinezi care au tratat pacienți cu COVID-19 și primele noastre observații arată că mulți dintre supraviețuitori sunt diagnosticați cu fibroză pulmonară”, a mai precizat expertul.

”Vom avea o nouă categorie de pacienți cu cicatrici la nivelul plămânilor și cu insuficiență respiratorie”, a spus Richeldi.

Citește și: Studiu: Creierul ar putea fi afectat de noul coronavirus

Ce se întâmpla după ce te vindeci de Covid-19. Rămâi sau nu cu sechele?

Medicii cer înființarea unor ambulatorii speciale pentru pacienții vindecați de COVID-19

Pentru că fibroza pulmonară ar putea fi un adevărat pericol în viitor, medicii cer înființarea unor ambulatorii speciale pentru consultarea și recuperarea pacienților vindecați de COVID, în special pentru cazurile mai grave, care au afectat vârstnici.

”Este, prin urmare, necesar să le tratăm cu atenție și, în primul rând, să îi includem pe acești pacienți într-un program de reabilitare pulmonară”, a mai adăugat Angelo Corsico.

În provincia Pavia funcționează deja, de la finalul lunii aprilie, o clinică dedicată pacienților vindecați de COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!