(P) Ce presupune recuperarea medicală?

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 19 august 2020, 13:47

Recuperarea medicală aduce laolaltă toate operaţiunile şi măsurile luate în vederea ameliorării stării de sănătate.

Specialiştii recomandă reabilitare medicală după o intervenţie chirurgicală, ca măsură adjuvantă în cazul afecţiunilor cronice, în vederea remedierii posturii corporale. Există multe centre de recuperare medicală în Bucureşti care folosesc procedee complexe pentru reluarea funcțiilor neuro-motorii după accidente vasculare, însă acestea sunt indicate şi pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor care suferă de afecțiuni neuro motorii sau afecţiuni metabolice (rahitism, obezitate).

Scopul şedinţelor de recuperare medicală este, după caz de ameliorare a durerii, redobândire a mobilităţii articulare şi a forţei musculare, de prevenire a agravării complicaţiilor şi de diminuare a perioadei de convalescenţă. Sesiunile de kinetoterapie cresc gradul de coordonare, echilibru şi control, reduc deficitul funcţional şi îmbunătăţesc performanțele fizice. Totuşi că rezultatele să fie cele dorit, menţionate este esenţial ca recuperarea să se facă sub atenţia şi îndrumarea unei echipe de specialişti bine pregătiţi. 

Fiecare caz are particularităţile sale, fiecare persoană, tânăra sau vârstnică răspunde diferit la tratament, de aceea fiecare şedinţă trebuie atent urmărită. Înainte de a se iniţia orice program de recuperare trebuie să se realizeze un examen clinic complet, schema de tratament va fi realizată în urma rezultatelor examenului, în funcţie de vârsta pacientului, de asemenea se vor ţine seamă şi de starea de sănătate. Programele de recuperare sunt structurate pe mai multe niveluri şi acestea sunt de obicei însoţit de alte recomandări, sfaturi de nutriţie ce au ca scop educarea pacientului şi modificarea stilului de viaţă.

Etapele planificate trebuie atent monitorizate se echipa de specialişti (formată de obicei din neurolog, ortoped, kinetoterapeut, nutriţionist, psiholog), fiecare pas următor trebuie să fie  o urmare naturală a evoluţiei pacientului. 

Pentru ca eficienţa recuperării medicale să fie maximă trebuie alcătuit un program complet care să conţină şedinţe de kinetoterapie, fizioterapie, nutriţie dar şi alte proceduri conexe. Sesiunile combinate sunt mai productive şi favorizează creşterea randamentului tratamentului. Fizioterapie presupune realizarea de mişcări controlate în vederea mobilizării corpului. Tehnicile fizioterapeutele cresc forța intramusculară iar exerciţiile de coordonare îmbunătăţesc abilitatea corpului se a se reface.

Recuperară medicală presupune şi sesiuni de termoterapie, care reduc inflamaţia articulară şi spasmelor musculare, şedinţe de crioterapie care ameliorează spasmele musculare, stimulare electrică, şedinţe de masaj care ameliorează durerea şi contribuie la mobilizarea ţesuturilor. În sesiunile de recuperare medicală sunt folosite şi terapiile de acupunctură şi tracţiune.

Recuperarea medicală trebuie realizată sub îndrumarea specialiştilor, doar astfel rezultatele se pot observa mai rapid. Operaţiunile clasice menţionate în rândurile anterioare pot fi combinate cu terapiile moderne inovatoare, mai eficiente şi mari rapide. 

Terapiile medicale de recuperare trebuie tratate cu mare seriozitate, acestea sunt extrem de eficiente în vederea îmbunatăţirii sănătăţii şi a calităţii vieţii. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!