Cum te pot îmbolnăvi ochelarii de vedere pe care îi găsești în supermarket

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 27 mai 2022, 18:14

Ochelarii de vedere cumpărați din supermarket pot avea efecte nocive pe termen lung pentru sănătatea ochilor tăi, chiar dacă prețul mic îi face să pară irezistibili.

Fie din comoditate, fie prin prisma prețurilor accesibile, tot mai multe persoane aleg să rezolve problemele de vedere prin ochelarii din rafturile unui supermarket, sau chiar din farmacii și benzinării. Pe termen lung, însă, riscurile la care se expun ar putea să le coste sănătatea, mai mult timp petrecut în cabinetul medical și bani cheltuiți pe tratamente. 

Obiceiul de a cumpăra ochelari de vedere doar pentru că sunt mai ieftini sau la îndemână, fără un control oftalmologic anterior, poate să ducă la mai multe probleme pe termen lung, potrivit Dr. Alina Panga, medic specialist oftalmolog în cadrul Ofta Total.

”Din experiența noastră, doar 60% din pacienți au dioptrii simetrice la ambii ochi”, a spus Dr. Alina Panga. „În cazul achiziționării ochelarilor din comerț, dioptriile sunt simetrice și pacientul respectiv nu va vedea cu ambii ochi la fel, ceea ce poate duce la probleme serioase de neuroadaptare”.

Aceasta a continuat: „Pe de altă parte, am întâlnit situații când am prescris mai ales pentru presbiopie lentile simetrice pentru ambii ochi și pacientul a achiziționat ochelarul din comerț fără a se tine cont de distanța interpupilară, centrare, calitatea lentilei – tratament antireflex, heliomat sau protecție pentru calculator”.

Citește și: Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge: ce nevoi și tratamente au pacienții din România

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre anevrismele de aortă, una dintre cele mai subdiagnosticate afecțiuni

Citește și: Poți lua HPV de la epilatul cu ceară? Răspunsul unui medic ginecolog

Citește și: Prima țară din Europa care introduce carantina obligatorie pentru persoanele depistate cu variola maimuței

Dr. Alina Panga a atras atenția că prin testarea unor „ochelari din comerț sau din târguri, pacienții pot vedea mai bine la distanță, dar poate fi o miopie falsă, care corectată greșit poate duce la disconfort vizual, dureri de cap și chiar incapacitate la locul de muncă”.

În plus, în supermarket nu se găsesc ochelari care să corecteze astigmatismul. Astigmatismul este un astfel de defect de vedere care se asociază frecvent cu miopia sau hipermetropia și care corectat oferă o calitate a vederii, însă în comerț nu există ochelari care să corecteze astigmatismul.

Achiziția astfel făcută din comoditate sau poate la gândul unei economii, poate să cauzeze pe termen lung probleme de sănătate și, prin urmare, mai mult timp petrecut în cabinetul specialistului și sume de bani cheltuite pentru a ”repara” răul făcut. ”Purtarea unui ochelar care nu este potrivit dioptriilor noastre poate să provoace disconfort – dureri de cap, vedere încețoșată, uneori chiar și amețeală”, a mai spus Dr. Alina Panga. „În plus,  poate să mascheze prezența unei afecțiuni oftalmologice. Importanța prezentării la medicul oftalmolog este esențială, ochelarii nu sunt pălării, pantofi sau mănuși care se pot proba și cumpăra!” 

Chiar dacă avem șanse să găsim uneori găsim ochelarii care să ni se potrivească în supermarket, este totuși indicat să consultăm înainte un medic oftalmolog. Consultul oftalmologic complet urmărește examinarea globului ocular, dar și determinarea dioptriilor, astfel că medicul poate prescrie un ochelar adecvat pacientului. 

În cazul persoanelor în vârstă, care pot avea mai multe afecțiuni oftalmologice, achiziționarea ochelarilor din comerț este și mai gravă. Un ochelar care are dioptrii mai mari decât este nevoie poate să producă un efect de lupă sau să modifice vederea binoculară, spațială și poate să dea dureri de cap, amețeală, stare  de greață, nesiguranță la mișcare, situații care pot produce uneori și mici accidentări ale pacienților.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!