Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge: ce nevoi și tratamente au pacienții din România

De Unica.ro, pe

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este sărbătorită anual pe 28 mai, ca semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer.

Totodată, această zi este și o metodă dar de încurajare a oamenilor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Cu acest prilej, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular transmit că există o nevoie acută de un mai mulți oameni care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dar și că din acest an, România dispune de terapiile celulare CAR-T. 

De ce este important transplantul de celule stem hematopoietice pentru pacienții cu cancer de sânge

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul. Pentru unul din trei pacienți nu există niciun donator compatibil, motiv pentru care este nevoie de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

„De la începutul acestui an și până în prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienți se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil. Și ar putea fi oricare dintre voi. Puteți intra pe site-ul Registrului să vă înscrieți. Pașii sunt atât de simpli și de mici pentru un om sănătos și atât de mari pentru un pacient cu cancer de sânge care așteaptă o șansă la viață.”, a explicat dr. Aurora Dragomirișteanu, director general la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

La rândul său, Cezar Irimia, președintele FABC, a adăugat: „Orice persoană nou înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice înseamnă o șansă în plus pentru pacienții aflați în așteptarea transplantului salvator. Singurele condiții sunt limita de vârstă (între 18 și 45 de ani) și să nu aibă probleme de sănătate. Prin implicarea noastră, a tuturor, vindecarea acestor tipuri de cancere nu rămâne teorie, ci devine realitate”.

Ce sunt terapiile celulare CAR-T, acum disponibile în România

De anul acesta, și pacienții din România au acces la terapiile celulare CAR-T. Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

„Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, a spus prof. univ. dr. Alina Tănase,  președinta Societății Române de Transplant Medular.

Marin Olteanu, unul dintre pacienții care au beneficiat de această terapie revoluționară, a împărtășit experiența sa: „Acest program a fost ultima mea șansă. Nu am cuvinte. Mi-a dat o nouă viață acest tratament și le sunt recunoscător medicilor”.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții și stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late, adică din bazin, nu din coloană, așa cum greșit cred mulți. 

Pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate vezi cum să devii donator de celule hematopoietice.  

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!