Tot mai multe cazuri de variola maimuței apar în Europa. Pentru a preveni răspândirea, un stat european a decis să impună carantina obligatorie pentru persoanele infectate.
Prima țară din Europa care a decis să introducă carantina obligatorie de 21 de zile pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuței este Belgia. În ultima săptămână au fost raportate patru cazuri, iar autoritățile sanitare belgiene au luat primele măsuri de prevenire a răspândirii bolii.
Potrivit acestora, cei care au luat contact cu pacienții infectați cu variola maimuței nu trebuie să se autoizoleze, dar trebuie să fie atenți la simptome.
Sâmbătă, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că 92 de cazuri au fost confirmate în 12 țări, 28 de cazuri suspecte fiind investigate. Au fost confirmate cazuri de variola maimuță în Marea Britanie, Portugalia, Suedia, Italia, Spania, Franța, Belgia, Germania, SUA, Canada și Australia.
Virusul care cauzează variola maimuței are o perioadă de incubație de 7-14 zile, conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Primele simptome seamănă cu cele de gripă: febră, frisoane, epuizare, dureri de cap și slăbiciune musculară. Totodată, se pot umfla ganglionii limfatici. Ulterior, apare o erupție pe față și pe corp, inclusiv în cerul gurii, pe palme și pe tălpi. Pustulele care apar sunt dureroase, sidefate și pline de lichid, înconjurate de cercuri roșii, și trec după două-trei săptămâni.
Boala, care se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, este din aceeași familie cu variola, dar are o mortalitate mai scăzută, de sub 4%.
Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București pentru Libertatea.
România va cumpăra vaccinuri împotriva variolei
Ministerul Sănătății din România a anunțat că va achiziționa câteva sute de doze, ca măsură preventivă.
Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus.
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, aceste doze vor fi probabil administrare „contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”.