Obezitatea, o epidemie urbană!

De Flavia Jurca pe

Probabil crezi că a fi obez e ceva amuzant şi distant, care nu ţi se poate întâmpla niciodată ţie. Obezitatea împarte lumea în prezent, iar unii medici se tem că ne va…
… înghiţi curând pe toţi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi medicii utilizează indicele de masă corporală ca să definească normalitatea şi patologiile greutăţii corpului uman. Dacă ai un indice de masă corporală (IMC -raportul dintre greutatea în kilograme supra pătratul înălţimii în metri) mai mare de 30, te afli în zona obezităţii. Punctul de la care trebuie să începi să iei măsuri este 24.

La noi, multe persoane spun pur şi simplu „eu nu pot să slăbesc, aşa este conformaţia mea”, sau se cramponează de existenţa unei boli cum ar fi o afecţiune cardiacă, diabet etc.

Greutatea în exces nu înseamnă doar că nu poţi urca până la etajul 2 fără a-ţi da duhul, ci şi faptul că tot corpul tău va avea de suferit. Revenirea la greutatea normală este atât de chinuitoare şi lasă urme vizibile, deci este mult mai convenabil să faci un efort ca să nu te îngraşi.

Epidemie sau nepăsare generală?

În Statele Unite şi în restul Uniunii Europene, împotriva obezităţii există politici publice şi măsuri de la cele mai raţionale la cele mai neconvenţionale, cum ar fi îngustarea uşilor de acces în restaurantele fast-food sau obligarea persoanelor obeze să rezerve locuri duble atunci când călătoresc cu avionul sau autocarul.

În Statele Unite s-a dezvoltat chirurgia bariatrică, o ramură a medicinei care tratează obezitatea prin consiliere psiholigică, diete supravegheate de specialişti, fitness şi operaţii care duc la pierderea drastică în greutate: inele stomacale, bypasss-uri gastrice, etc.

Imaginează-ţi o persoană de 25-30 de ani, de 1m70 înălţime şi care cântăreşte 320 de kilograme.  Acum imaginează-ţi că, în urma unei intervenţii bariatrice, a slăbit suficient cât să ajungă la o greutate normală. Sănătatea i se îmbunătăţeşte vizibil, dar rămâne cu multă piele în exces. Societăţile de asigurări medicale  nu aprobă operaţiile estetice de obicei, aşa că un astfel de pacient nu se poate bucura pe deplin de reuşita sa de a slăbi atât de mult.

Deşi Statele Unite tratează obezitatea ca pe o epidemie din raţiuni de politici publice şi alocare de bugete, psihoterapia individuală aplicată arată că fiecare caz este diferit şi îşi are originea în zona emoţională a sinelui. Practic, înainte de operaţie se încearcă găsirea şi înlăturarea motivului pentru care un om nu vrea şi nici nu se poate opri din mâncat.

Cum ajunge cineva obez?  

Pierzând din vedere faptul că mâncarea nu mai este la fel de săracă în calorii ca pe vremea părinţilor şi bunicilor noştri, consumul nostru a rămas acelaşi, ba chiar a crescut.

Mâncarea ne urmăreşte peste tot, sub forma fotografiilor îmbietoare din reclame.

NU ne mai concentrăm asupra a ceea ce mâncăm, deoarece facem şi alte lucruri în timp ce luăm masa… şi, în cel mai nefericit caz, mâncăm deoarece această acţiune poate să ne aducă satisfacţie imediată, în compensaţie pentru orice merge prost în vieţile noastre.

Kilogramele în plus se acumulează ca un costum etanş în jurul nostru şi undeva înăuntru suntem noi, sub un morman de grăsime echivalent cu greutatea a încă două persoane, pe care trebuie să le cărăm în spate în fiecare zi.

Provocări în viaţa cu obezitatea

Am văzut desigur cu toţii persoane obeze şi dificultatea cu care se deplasează. Dar a trăi fie şi o zi într-un corp supradimensionat este o solicitare care ne va copleşi pe oricare dintre noi.

Imaginează-ţi cum e să nu te poţi da jos din pat decât cu mari eforturi, cum (nu) reuşeşti să foloseşti duşul şi toaleta, cum părăsirea casei implică şi ea o întreagă logistică. Nu îţi găseşti niciodată haine pe măsură, iar moda pur şi simplu nu îţi este accesibilă!

Este ironic că persoanele obeze ajung astfel deoarece vor să se ascundă de ceilalţi care i-ar putea şicana, iar „costumul de gras” ajunge să fie cunoscut ca identitate a lor şi ca posibiltate de exprimare.

Respectând cele 3 mese principale ale zilei şi controlându-ţi mărimea porţiilor, dar şi având grijă să fii activă în fiecare zi, vei fi la la adăpost de temuta obezitate, indiferent de vârstă.

Cea mai importantă măsură de luat este aceea de a fi cinstită cu tine însăţi şi de a recunoaşte şi înfrunta cauza emoţională care stă la baza tendinţei de îngrăşare şi a accelerării procesului. Odată trecut acest hop, vei şti cu siguranţă că poţi face orice.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro