Nu vei mai face niciodată baie în piscină după ce vei afla asta

De Amelia Matei, pe
Un studiu realizat de cercetătorii americani și publicat în revista Environmental Science & Technology, a Asociației americane pentru Chimie, arată că, în ciuda igienizării piscinelor și căzilor publice, este plin de microbi în aceste spații.

Este vorba despre germeni care pot provoca atât boli interne, cât și pe suprafața corpului. Studiul arată că dezinfectanții pentru piscine (în special cele bazate pe clor și brom, care sunt printre cel mai des folosite) au rolul de a distruge factorii patogeni, acele organisme microscopice care provoacă bolile, interacționeaz cu substanțele care ajung din corpul omului în apă.

”Dezinfectarea cu aceste produse, în special cu cele pe bază de clor, brom, ozon, fac reacție cu materia organică prezentă în apă”, avertizează Susan Richardson, doctor în chimie și unul dintre coordonatorii studiului, de la Universitatea South Carolina.

Citește și: De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații

”Astfel, ureea, acidul uric, din urină, substanțele medicamentoase care se pot găsi în aceasta, transpirația (ureea se găsește și aici), dar și compușii chimici care se găsesc în produsele de îngrijire personală (loțiunea pentru protecție solară, creme, produse de îngrijire și styling pentru păr, ori alte cosmetice) interacționează cu substanțele chimice folosite pentru curățarea apei”, susține Richardson.

Medicul și echipa ei au făcut teste pe eșantioane prelevate din piscinele publice, dar și din jacuzzi, după ce acestea au fost frecventate foarte mult. Aceștia au ajuns la concluzia că agenții mutageni ce se regăsesc în apă sunt de 4,1 ori mai mulți decât într-o piscină normală.

Citește și: Trezitul înainte de ora 10 este echivalent cu tortura

Asocierea acestor substanțe poate duce la îmbolnăviri ușoare, dar dese, precum și la afecțiuni mai grave. ”Răceli dese, amigdalite, tuse productivă, infecții ale ochilor, probleme ale pielii sunt câteva dintre afecțiunile care au fost des raportate de către cei care frecventează des piscinele publice. Aceste substanțe pot provoca un rău mult mai mare sistemului nostru celular, iar studiile noastre realizate în rândul persoanelor care înoată frecvent sau lucrează în apropierea piscinelor au avut o rată mai mare de îmbolnăvire cu afecțiuni respiratorii, dar și cu cancer la vezica urinară”, a arătat Richardson.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!