De ce nu e bine să slăbeşti rapid

De Erika Chivu, pe

Ştii deja că nu e bine să slăbeşti rapid. Probabil că auzi asta în fiecare zi. Dar ca să urmezi un sfat e nevoie să înţelegi de ce. Iată de ce e greşit să slăbeşti rapid.

De ce nu e bine să slăbeşti rapid

Pentru a slăbi rapid trebuie să faci anumite schimbări drastice în stilul tău de viaţă, schimbări care pe termen lung nu pot fi menţinute. Cel mai probabil vei slăbi brusc un număr de kilgrame, apoi te vei îngrăşa la loc la fel de brusc.

Iar aceste kilograme pe care le pierzi rapid e foarte probabil să nu fie kilograme de grăsime ci de apă sau masă musculară. Organismul nostru pur şi simplu nu poate pierde grăsimea atât de repede pe cât ne-am dori. În schimb se deshidratează şi consumă din propria masă musculară, lucruri care te fac mai uşoară pe cântar, dar nu mai slabă.

Depozitele de grăsime corporală nu pot dispărea pur şi simplu, ci sunt transformate de organism în energie. Ca să se întâmple asta trebuie ori să mănânci mai puţin, ori să depui un efort fizic mai mare. Dacă schimbările sunt moderate, nu ai probleme. Dar dacă vrei să slăbeşti rapid înseamnă că ori te înfometezi, ori te epuizezi prin efort fizic, ambele variante având efecte secundare – carenţe de vitamine şi minerale, dereglări hormonale, fracturi de stres, oboseală.

Cât să slăbeşti pe săptămână

Toţi experţii sunt de acord că e bine să slăbeşti între 0,5 şi 1 kilogram pe săptămână. Acesta este ritmul care poate fi menţinut pe termen lung, chiar dacă pare prea încet. De unde aceste cifre?

Un kilogram de grăsime corporală are 7700 de calorii. Atâtea trebuie să arzi ca să slăbeşti un kilogram. Şi nu e deloc uşor dacă te gândeşti că o oră de alergat arde doar 500 de calorii.

Specialiştii spun că un deficit caloric de 500-600 de calorii pe zi este sigur din punctul de vedere al sănătăţii, iar dacă arzi aceste calorii zilnic, în şapte zile ar trebui să fii în minus cu 3500-4000 de calorii, adică exact jumătate de kilogram de grăsime.

Află şi de ce unele femei nu pot slăbi!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!