Ne protejează sau nu suplimentele cu iod de radiații? Ce spun experții în sănătate

De Unica.ro, pe

În ultima săptămână, românii au început să-și facă stocuri cu suplimente de iod, în contextul izbucnirii războiului din Ucraina și a temerii că ar putea avea loc accidente nucleare, cum a fost cel de la Cernobîl, din 1986. După tragedia nucleară de acum 36 de ani, oamenilor li s-a recomandat să consume suplimente cu iod pentru a fi feriți de radiațiile emanate în urma exploziei centralei din Ucraina.

Experții în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la panica românilor și spune că nu este recomndat să consumăm preventiv iod.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în mediul online despre acest subiect și a explicat cum ne poate ajuta iodul în cazul unui dezastru nuclear și ce riscuri există dacă îl luăm în exces.

În caz de accident nuclear este recomandat să luăm din farmacii iodură de potasiu sub formă de comprimate. Care sunt efectele iodului și ce riscuri există?

Un atac nuclear înseamnă radiații. În aer se eliberează molecule de iod radioactiv care pot intra în corp fie pe care respiratorie, fie prin ingestia unor lichide și alimente contaminate. Glanda tiroida, situată la nivelul gâtului, este capabilă să stocheze iod fără limite. Dacă această glandă endocrină fixează iodul radioactiv, crește riscul de cancer de tiroidă. Ca să protejăm tiroida de iradiere se recomandă să luăm iod stabil, disponibil sub formă de comprimate de iodură de potasiu. – a scris Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Teodor Chirica, expert în energie nucleară: „Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent”

Apoi a detaliat modul de funcționarea al iodului în organismul uman.

Cum funcționează iodul? Tiroida va fi saturată cu iod din pilule, deci evităm absorția iodului radioactiv. Doza folosită este de 1000 de ori mai mare decât doza zilnică necesară organismului.

În cazul unui accident nuclear, pe lângă iod există multe alte particule radioactive care pot fi eliberate. Comprimatele cu iod neutralizează doar iodul radioactiv și nu oferă protecție împotriva celorlalte substanțe nocive. Nu trebuie să recurgem la pilulele cu iod decât la recomandarea autorităților, durata lor de acțiune este de aproximativ 24 ore, cu un efect optim în primele 2 ore. Eficacitatea este maximă dacă luăm pilulele cu 2 ore înainte de expunerea la iodul radioactiv. Este inutil să luăm iod preventiv, iar protecția scade la jumătate dacă luăm iod la mai mult de 6 ore după iradiere. Particulele radioactive plutesc în aer timp de câteva ore după o explozie, motiv pentru care izolarea în adăposturi subterane este cea mai bună soluție de supraviețuire în caz de accident nuclear. – a completat Bilic.

Citeşte şi: Șeful diplomației europene: NATO nu va participa la război, pentru că ar începe „al treilea război mondial, un război nuclear”

Nutriționistul a subliniat că iodul este un mineral esențial pentru sănătate, iar excesul se elimină prin urină.

Pe cat de periculos e iodul radioactiv, pe atât de important este iodul stabil. Acest mineral natural este esențial pentru sănătate, intră în compoziția hormonilor tiroidieni și acționează asupra întregului metabolism. Fără un aport optim de iod sistemul circulator respirator și endocrin nu pot funcționa. Avem nevoie zilnic de 150 micrograme de iod care provin din alimentație (creveți, fructe de mare), dar și din aerul pe care-l respiram (mai ales la malul mărilor și oceanelor). În cazul unui aport prea mare de iod, excesul este eliminat prin urină. – a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic a enumerat și câteva efecte secundare ale iodului.

Ce riscuri au comprimatele cu iod? Pot determina efecte secundare precum gust metalic, greață, vomă, diaree, dureri de stomac, erupții cutanate. În cazuri rare apar semne de hipertiroidie cu agitație, palpitații, transpirații,anxietate și insomnie. Efectele secundare sunt în general tranzitorii și fără gravitate, ele dispar spontan odată ce iodul în exces a fost eliminat din organism.

În condiții obișnuite se distribuie comprimate cu iod doar celor care locuiesc pe o rază de 20 km în jurul centralelor nucleare. În cazul unui atac nuclear iodul nu oferă protecție, unda de șoc și căldura produse de explozie au efect letal. Adăposturile subterane sunt singurele care previn iradierea. Să sperăm să nu va fi nevoie de așa ceva – a încheiat nutriționistul.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!