Medic: Cum evităm contaminarea prin haine și pantofi cu coronavirus

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 24 martie 2020, 12:55

Șeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, medicul Virgil Musta, a întocmit o listă cu măsuri pe care le putem lua fiecare dintre noi pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus.

Într-o postare pe Facebook, grupul City Doctors, creat special pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID – 19, medicul Virgil Musta a prezentat o serie de măsuri pe care le poate lua fiecare pentru a evita contaminarea.

Virusul are o contagiozitate foarte mare, ceea ce înseamnă poate contamina un număr foarte mare de oameni care intră în contact cu o persoană cu COVID-19. Așadar, prima recomandare a medicului este evitarea contactului cu diverse persoane în această perioadă.

Citeşte şi: Ce sunt anosmia și ageuzia, noile simptome ale Covid-19

De asemenea, nu trebuie să stăm faţă în faţă cu cineva la o distanţă mai mică de 2 metri şi nu mai mult de 15 minute ca durată.

Pentru a evita contaminarea prin haine, doctorul recomandă ca atunci când ajungem acasă, după ce ne spălăm pe mâini, și ne dezbrăcăm de hainele de stradă, să le punem pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat. Apoi, putem face un duş sau după ce ne spălăm din nou pe maini, ne putem îmbrăca în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să stea într-un loc prestabilit pentru 24-48 de ore, dacă nu pot fi dezinfectate sau călcate la o temperatură ridicată.

Citeşte şi: Epidemia de coronavirus din România: Bilanțul persoanelor decedate

Pentru evitarea contaminării prin talpa pantofului, medicul spune că este bine ca la intrarea în casă să avem două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş trebuie să trecem pe al doilea, unde ne decălțăm şi punem pantofii în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Sub nicio formă nu trebuie să umblăm cu pantofii de afară prin casă.

„Unele măsuri par exagerate, nu trebuie să devenim obsedaţi, dar dacă ne construim calm şi raţional un obicei preventiv în această perioadă, ne poate salva. Ţinem aproape, deşi păstrăm distanţa! Numai împreună vom reuşi!”, a încheiat medicul Virgil Musta, potrivit adevărul.ro.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara au fost vindecaţi până în acest moment cei mai mulţi pacienţi infectaţi cu coronavirus din România.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!