Mario Monicelli şi alţi bătrâni care s-au sinucis

De Erika Chivu pe

Când s-a aflat că cineastul italian Mario Monicelli s-a sinucis, toată lumea a rămas înmărmurită. Unii pentru că îi cunoşteau munca şi îl admirau…
… alţii pentru că bărbatul avea 95 de ani, vârstă la care, se presupune, oamenii sunt mai curajoşi şi au puterea de a accepta ceea ce le rezervă destinul.

Bărbaţii în vârstă – cel mai mare număr de sinucideri

Statisticile arată că cel mai mare număr al sinuciderilor este în rândul bătrânilor, în special al bărbaţilor peste 85 de ani, în timp ce la femei, gândurile sinucigaşe încep să dispară după 60 de ani.

Dar pe lângă faptul că era bătrân, Monicelli era şi grav bolnav, fiind internat la un spital de urologie cu cancer la prostată. O boală care, după unele voci, ar justifica perfect gestul extrem al cineastului.

Sinuciderea la bătrâni, gest justificat?

 
Grupurile pro-eutanasie susţin că sinuciderea la vârste înaintatate este dreptul fiecaruia dintre noi. Pe măsură ce medicina evoluează vor apărea noi şi noi metode de a prelungi viaţa oamenilor, dar asta nu înseamnă că vom avea cu toţii o viaţă bună. Pierderile de memorie, sărăcia, singurătatea, bolile dureroase ar putea fi motivele pentru care unii aleg să se sinucidă, preferând o moarte demnă în locul unei vieţi „chinuite”.

În lipsa unui bilet de adio, nu putem decât să bănuim că şi Mario Monicelli a gândit la fel, convins fiind că tratamentul pentru cancer nu va fi uşor.

S-au sinucis împreună

 
Un alt caz la fel de cunoscut şi controversat este cel al familiei Nimitz, din SUA. Chester Nimitz Jr., fiul unei legende a armatei SUA, şi soţia lui, Joan, au decis să-şi pună capăt zilelor împreună, la 86, respectiv 89 de ani. Ea era deja oarbă, iar el suferea de insuficienţă cardiacă şi slăbise mult din cauza unei probleme la stomac.

În 2002, au decis să ia o supradoză de somnifere, lăsând următorul mesaj: „Am luat astăzi măsurile necesare pentru a ne pune capăt vieţii, în mod conştient şi deliberat, din cauza limitelor fizice şi  din cauza calităţii proaste a vieţii provocate de vârstă, vederea slabă, osteoporoza, dureri de spate şi alte probleme ortopedice dureroase”.

Sinucidere din iubire la 74 de ani

La numai o zi de la moartea scriitorului Ştefan Augustin Doinaş, soţia lui, balerina Silvia Lia Popa, s-a sinucis lăsând în urmă un mesaj care spunea: „Domnul meu şi Dumnezeul meu, iartă-mă! Doinaş, dulcele meu, o prea mare iubire ucide”. Balerina cunoscută sub numele de scenă Irinel Liciu a folosit o supradoză de somnifere.

Avea şi ea de ceva timp probleme de sănătate, dar a reuşit să le înfrunte atâta timp cât Ştefan Augustin Doinaş a fost în viaţă. Încă de când soţul ei a fost diagnosticat cu cancer la esofag, femeia i-a avertizat pe cei din jur că se va sinucide dacă îl pierde pe Doinaş.

Află cum şi de ce se sinucid oamenii!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro