De ce mâncarea are gust rău după ce te speli pe dinţi

De Erika Chivu, pe Ultimul update Marți, 14 septembrie 2021, 14:06

Fructele, sucul, cartofii prăjiţi, ciocolata… după ce te speli pe dinţi toate au un gust neplăcut. Explicaţia are legătură cu substanţele conţinute în pasta de dinţi şi felul cum ele influenţează simţul gustului.
Deşi toate alimentele au un gust neplăcut după ce te speli pe dinţi, se spune că gustul sucului de portocale combinat cu cel al pastei de dinţi este cel mai rău.  Nici măcar specialiştii nu înţeleg în totalitate de ce se întâmplă asta, pentru că nu cunosc totul despre simţului gustului şi felul cum funcţionează el. Chiar şi aşa, ştiinţa ne poate oferi o explicaţie.

Cum funcţionează simţul gustului

Papilele noastre gustative pot percepe cinci gusturi diferite: dulce, sărat, amar, acru şi umami, adică gustul de carne. Toate aromele pe care le simţim când mâncăm reprezintă o combinaţie a acestor gusturi. De reţinut că aroma nu este totuna cu gustul. Aroma înseamna gust plus temperatură, consistenţă, miros, textură etc. De exemplu, o căpşună rece ca gheaţa nu este la fel de dulce ca una la temperatura camerei. Orice aliment are un gust mai dulce atunci când e cald decât atunci când e rece.

Oamenii de ştiinţă consideră că putem simţi un anumit gust datorită interacţiunii dintre moleculele gustului şi receptorii de pe limba noastră, moleculele de o anumită formă putând să interacţioneze numai cu receptori de aceeaşi formă.

De ce se schimbă gustul când te speli pe dinţi

Receptorii gustului pot fi păcăliţi de anumite substanţe, cred oamenii de ştiinţă, şi aşa s-ar explica de ce pasta de dinţi ne alterează simţul gustului. În acest caz, se pare că vinovatul este Sodium Lauryl Sulfate (SLS), un aditiv care se foloseşte la fabricarea pastei de dinţi pentru că produce spumă. De altfel, aceeaşi substanţă se întâlneşte şi în săpunuri, geluri de duş, detergenţi şi alte produse care fac spumă.

Dar SLS are şi efecte secundare atunci când ajunge în gură. El împiedică funcţionarea receptorilor care detectează gustul dulce şi  în plus distruge fosfolipidele, compuşi grasi care atenuează gustul amar. Aşa se face că după ce te speli pe dinţi simţi gustul amar mai intens iar cel dulce este atenuat. Orice aliment ai incerca, el va fi mai amar şi mai puţin dulce ca de obicei.

Din fericire, efectul SLS trece în scurt timp şi gustul revine la normal. Ca să te poţi bucura de mâncare şi după ce te-ai spălat pe dinţi poţi încerca o pastă de dinţi bio care să nu conţină SLS.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!