Mahmureala şi culoarea băuturii

De Erika Chivu, pe

Dacă vrei să eviţi mahmureala, în perioada sărbătorilor, preferă băuturile incolore sau măcar pe cele deschise la culoare. Acestea dau simptome mai blânde.
O echipă de cercetători americani, citaţi de Daily Mail, au anunţat că „gradul de mahmureală” depinde de culoarea băuturii consumate, cele închise la culoare fiind cel mai periculoase din acest punct de vedere.

Poate că acesta e motivul pentru care ruşii nu prea se plâng de dureri de cap, deşi sunt mari băutori de vodcă. Această băutură, fiind incoloră, nu dă o mahmureala aşa de gravă precum whisky-ul sau vinul roşu.

Care este explicaţia din spatele acestei descoperiri? Se pare că vinovate pentru starea de mahmureală sunt chimicalele care se formează în urma procesului de producţie, iar băuturile, cu cât sunt mai închise la culoare, cu atât conţin mai multe chimicale.

Cercetătorii au studiat un whisky american, numit Bourbon, făcut în principal din porumb, şi au constatat că el conţine de 37 de ori mai multe chimicale decât vodca. Printre acestea se numără acetonă, tanin şi diverse tipuri de uleiuri.

Deşi alcoolul în sine este de ajuns pentru a da o stare de rău, a doua zi după un exces, aceste substanţe toxice înrăutăţesc simptomele mahmurelii.

Pentru a-şi verifica teoria oamenii de ştiinţă au testat 95 de bărbaţi şi femei care au băut Bourbon, vodcă sau o băutura placebo. A doua zi, li s-au verificat viteza de reacţie şi starea generală.

Cei care au consumat o băutură alcoolică s-au simţit mai prost decât cei care au băut substanţa placebo. Iar cei care au băut Bourbon aveau simptome mai pronunţate decât bautorii de vodcă.

Însă când li s-a testat viteza de reacţie toţi subiecţii care au primit alcool s-au descurcat la fel de prost.

Asta înseamnă că, indiferent ce bei, capacităţile intelectuale şi fizice îţi sunt afectate la fel de mult, însă felul cum te simţi diferă de la o băutură la alta.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!