„Găleata cu gheaţă” poate fi fatală. Ce spun medicii

De Geo Berciu, pe

În ultima perioadă un adevărat fenomen se desfăşoară sub semnul campaniei caritabile „Ice Bucket Challenge”, oameni din toată lumea, vedete sau persoane obişnuite, acceptând provocarea „găleţii cu gheaţă”. Numai că acesta poate fi deosebit de periculoasă, ne avertizează medicii.
Doctorul Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, susţine că participanţii la campania „Ice Bucket Challenge riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului şi feţei la apă rece poate declanşa „reflexul de scufundare”, care determină oprirea respiraţiei.

„Aruncarea cu apă rece pe neaşteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respiraţia revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există şi posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii şi închidere a larigelui şi încetinirea ritmului cardiac. Afectaţi pot fi şi cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord”, a declarat Stephen Wealthall.

În sprijinul afirmaţiei lui vine şi cazul neo-zeelandezului Willis Tepania, în vârstă de 40 de ani, care a murit, după ce a făcut stop cardiac în timp ce îşi turna o găleată cu apă cu gheaţă pe cap.

Ce este „găleata cu gheaţă”?

Provocarea „găleţii cu gheaţă”, devenită virală prin participarea a numeroase personalităţi din politică, sport şi entertainment, are scopul de a susţine asociaţia ALS, care luptă contra maladiei Charcot, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă.

Provocarea presupune să îţi torni o găleată cu apă cu gheaţă deasupra capului pentru a creşte nivelul de conştientizare şi a lupta împotriva sclerozei laterale amiotrofice (ALS). Persoana provocată are 24 de ore la dispoziţie pentru a o duce la îndeplinire sau să doneze 100 de dolari. Chiar dacă provocarea este dusă la capăt, donaţiile sunt binevenite din partea oricui.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!