Femeile, mai puțin afectate de COVID-19 decât bărbații. Care este explicația

De Unica.ro, pe
Numărul bărbaților care mor de COVID-19 este mai mare decât al femeilor, iar cercetătorii au găsit explicația. Un studiu recent arată că diferența o face răspunsul imunitar la virusul SARS-CoV-2. 

Un studiu realizat de cercetători din Statele Unite ale Americii, publicat în revista științică Nature, arată că răspunsul imunitar al femeilor și bărbaților împotriva COVID-19 ar putea fi diferit. Acesta ar putea fi explicația faptului că bărbații dezvoltă într-o măsură mai mare măsură forme mai grave ale bolii și înregistrează 60% dintre decesele provocate de COVID-19 pe plan global.

Citește și: De ce coronavirusul ucide mai mulți bărbați decât femei. Explicația specialiștilor

Potrivit oamenilor de știință, în cazul femeilor, acțiunea limfocitelor T, celule care au funcția de a distruge celule infectate și contribuie la susținerea sistemului imunitar, a fost mai puternică, chiar și în cazul pacientelor mai în vârstă. În cazul bărbaților, un răspuns nepotrivit al acestor limfocite a dus la agravarea bolii.

O altă explicație ar fi că bărbații produc mai multe citokine decât femeile. Furtuna de citokine, frecventă în cazurile severe de COVID-19, este un răspuns inflamator al sistemului imunitar necontrolat, care duce la o fază severă a bolii și o stare critică, urmată deseori de deces.

Cercetătorii sugerează că această descoperire ar putea conduce la o diferenţiere a tratamentelor în funcţie de sex, inclusiv a vaccinurilor împotriva noului coronavirus.

În cazul bărbaţilor, ”trebuie să îmbunătăţim răspunsul limfocitelor T cu ajutorul vaccinurilor”, a subliniat autoarea principală a studiului, Akiko Iwasaki. Pentru femei, ar însemna în plus ”blocarea răspunsului citokinelor”, potrivit Agerpres.

Însă, studiul a fost realizat pe un număr mic de pacienți. Au fost 17 bărbaţi şi 22 de femei, în jurul vârstei de 60 de ani, care nu au avut nevoie de terapie intensivă şi care nici nu au primit medicamente care să acţioneze asupra sistemului imunitar.

Citește și: Studiu: Noul coronavirus s-ar putea transmite și pe cale sexuală

Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh este de părere că ”multe dintre diferenţele observate s-ar putea datora vârstei sau indicelui de masă corporală” și nu sunt în funcție de sex, așa cum sugerează studiul. De asemenea, ea a precizat că tratamentele ar trebui adaptate individual.

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!