Se extinde indicaţia europeană pentru testul cobas 4800 HPV

Extinderea indicatiei testului cobas® 4800 HPV pentru screeningul primar al cancerului de col uterin inseamna ca citologia Babes-Papanicolau nu mai este necesara ca test concomitent sau prealabil in tarile care accepta marca CE.
Roche anunta extinderea indicatiei europene pentru testul cobas® 4800 HPV.

Infectia persistenta cu virusul Papilloma uman reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin la femei. Genotipurile HPV16 si 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin.

„Testarea HPV este o metoda de screening mai sensibila comparativ cu citologia Babes-Papanicolau. In timp ce testarea Pap se axeaza pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifica prezenta ADN HPV. Multe femei pot avea o infectie cu HPV dar asta nu inseamna ca au cancer de col uterin. De aceee este foarte importanta identificarea femeilor care prezinta un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le in acelasi timp pe celelalte femei de interventii medicale posibil inutile.” afirma Eduardo Franco, Director, Divizia de Epidemiologie a Cancerului, Universitatea McGill, Montreal, Canada

Acest test se realizeaza din celule cervicale recoltate in mediu lichid si este disponibil in Romania prin intermediul a doua laboratoare private, Regina Maria si Synevo.

In mod curent, testarea ADN a HPV se utilizeaza ca test complementar sau  de confirmare in cazul in care rezultatul citologic obtinut prin metoda Pap, este anormal sau la limita. Desi testul de screening Papanicolau a scazut in mod semnificativ incidenta cancerului de col uterin in ultimii zeci de ani, el prezinta anumite limitari datorita sensibilitatii scazute si a subiectivitatii interpretarii rezultatelor. Cu toate acestea, studiile indica faptul ca testul ADN HPV este mai sensibil decât frotiul Papanicolau in ceea ce priveste identificarea leziunilor – aspect important in cazul unui screening primar. In cadrul studiul ATHENA, s-a demonstrat faptul ca testul cobas® 4800 HPV identifica leziuni omise de citologie – 1 din 10 femei pozitive HPV16/18 cu testul Roche cobas® 4800 a avut leziuni precanceroase, in ciuda citologiei normale.

Aproximativ 275.000 de femei inca mor anual in lume din cauza cancerului de col uterin, iar multe tari sunt in curs de implementare a unor programe pilot de inlocuire a citologiei Papanicolau cu testul ADN HPV ca screening primar.

Infectia persistenta cu virusul Papilloma uman reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin la femei, HPV fiind responsabil de mai mult de 99% dintre cazurile de cancer de col uterin, din intreaga lume.
Conform Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului, in Romania anual peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin iar 2.000 mor de acest cancer, Romania ocupand locul 1 in Europa in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!