Bei prea multă cafea? Vezi cum îţi dai seama!

De Erika Chivu, pe Ultimul update Luni, 21 martie 2022, 14:26

Cafea, cola, ciocolată, energizante… sursele de cofeină sunt atât de multe, încât e uşor să consumi prea multă. Vezi cum îţi dai seama dacă e şi cazul tău!
Cofeina este utilă în cantităţi mici pentru că se absoarbe rapid şi ajunge la creier, unde are efect stimulat, eliminând pe termen scurt oboseala. Dar ca în orice alt caz excesul nu face deloc bine. Doza recomandată este de 200-300 de miligrame de cofeină pe zi. Însă e greu să ţii socoteala câte miligrame sunt în cafeaua ta, câte în suc şi câte în energizant. Dacă faci exces de cofeină corpul tău are grijă să te anunţe prin următoarele semne.

Inima îţi bate rapid

Încearcă să-ţi găseşti pulsul pe încheietura mâinii. Dacă simţi că inima îţi bate repedem ca şi cum ai fi depus un efort fizic, deşi tu stai pe scaun de câteva ore, înseamnă că ai băut prea multă cofeină. Aceasta îţi stimulează întregul corp, astfel că inima trebuie să facă un efort mai mare ca să ţină pasul.

Îţi tremură mâinile

Este un efect foarte cunoscut al excesului de cofeină, provocat de efectul ei stimulant. În cantităţi mari, cofeina stimulează atât de tare sistemul nervos încât, pe lângă hipertensiune şi puls accelerat poţi observa că îţi tremură şi mâinile. În plus, cofeina îţi dă o stare de agitaţie, nelinişte: vorbeşti mult, nu ai stare, etc.

Urinezi des

Cofeina are un puternic efect diuretic, aşa că după ce bei o cafea, aşteaptă-te la câteva vizite la toaletă. Pe lângă această neplăcere, diureticele contribuie la deshidratare, aşa că ai grijă să bei mai multă apă când consumi cofeină. Poţi fi deshidratată chiar acum! Vezi cum îţi dai seama!

Ai dureri de cap

Din cauza efectului puternic stimulant, cofeina îţi poate da dureri de cap de intensitatea variată dacă bei foarte multă. În plus, deshidratarea contribuie şi ea la durerile de cap. Vezi cum tratezi durerea de cap fără medicamente!

Nu poţi să dormi

Chiar dacă nu bei cafea după amiază, cantităţile mari consumate în prima parte a zilei te pot ţine trează toată noaptea. Astfel intri într-un cerc vicios, în care insomnia îţi dă stări de oboseală pe care le combaţi cu multă cafea care îţi dă insomnie şi tot aşa. Renunţă la câte o cafea pe zi şi treptat vei vedea efectele. Află cum să scapi rapid de insomnii!
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!