De ce nu vine Mos Ene

De Unica.ro, pe

Daca si tu dormi mai putin de sase ore pe noapte, afla ca te numeri printre cei 60% dintre romanii cu probleme de somn.

Poti sa dai vina pe Luna plina cand nu reusesti sa te odihnesti. Dar studiile spun altceva: femeile dorm mai prost decat barbatii, si dimineata sunt mai iritabile. Se pare ca doar 9% din femei dorm bine, spre deosebire de 15% din barbati. In SUA, Better Sleep Council a calculat ca 68% din femeile americane au probleme cu somnul. La noi, aproximativ 60% din populatie nu doarme bine, iar 34% din femei spun ca somnul lor e afectat de stres. In consecinta, s-au deschis deja si la noi trei laboratoare de somnologie, la Bucuresti, Iasi si Timisoara.

Numarul persoanelor care au tendinta sa subevalueze problemele legate de odihna nocturna este foarte mare. Cei afectati de tulburari de somn se doftoricesc de unii singuri, acasa, sau nu se trateaza deloc. Daca te numeri printre ei, afla ca lipsa unui tratament adecvat poate avea consecinte grave: dificultati de concentrare si probleme de memorie atunci cand te trezesti, iritabilitate si stare psihica destul de proasta.

O cercetare efectuata de Universitatea Princeton din SUA a demonstrat ca daca orele de somn nu se apropie de numarul recomandat – intre sase si opt ore pe noapte – se reduce numarul de neuroni in hipocamp, o zona a creierului vitala pentru memorare si invatare.

Lipsa de somn imbolnaveste inima…

Si nu e tot: daca dormi prost, ai de trei ori mai multe sanse sa faci un infarct. In timpul somnului, organismul nostru isi regleaza functiile vitale la minimum, ca sa se poata odihni. Cand ne trezim, organismul elibereaza hormonii stresului, care maresc tensiunea arteriala pentru a reactiva toate functiile.

Atunci cand dormi putin sau prost, cu treziri frecvente, ii permiti hormonului responsabil de stres sa stimuleze sistemul cardiovascular. Nu intamplator, cele mai multe cazuri de infarct se intampla dimineata. Ce altceva se poate intampla daca nu dormi si cum te poti trata de insomnie, descoperi citind Unica de aprilie.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!