Cum poţi să scapi de oboseală

De Libertatea pentru femei pe

Serviciul, familia şi îngrijirea casei sunt de ajuns să obosească orice femeie. Dar ce se întâmplă dacă starea de epuizare pare a fi permanentă? Află din rândurile de mai jos dacă e cazul să te îngrijorezi.
Te simţi lipsită de energie şi nu ştii de ce. Lucruri pe care înainte le făceai cât ai zice peşte acum reuşesc să te obosească. Dacă starea aceasta durează de câteva luni bune, ar putea fi vorba despre oboseală cronică, sindrom din ce în ce mai răspândit în societatea modernă.

Somn şi amnezii, primele semne

Oboseala cronică se manifestă ca o stare continuă de epuizare fără o cauză anume, care durează de cel puţin şase luni. Persoanele care suferă de această boală simt mai mereu nevoia de a dormi, se concentrează foarte greu, au lapsusuri sau chiar amnezii, din ce în ce mai des. în plus, sunt mereu nemulţumite, uşor iritabile şi nu mai au poftă de viaţă. Durerile musculare şi cele de cap sunt alte simptome destul de întâlnite la cei diagnosticaţi cu oboseală cronică.

Când trebuie să te prezinţi la medic?

Chiar dacă nu s-a stabilit cu exactitate dacă oboseala are cauze de ordin psihic sau fizic (reminiscenţe ale unei boli), cu cât o depistezi mai repede, cu atât vindecarea este mai rapidă. De aceea este bine să te prezinţi la medicul de familie, mai ales dacă recunoşti următoarele tulburări:
•    oboseala severă s-a instalat de mai mult de două săptămâni şi nu se ameliorează chiar dacă te odihneşti mai mult.
•    această stare te împiedică să efectuezi activităţile obişnuite.
•    ai din ce în ce mai des insomnii sau somn agitat şi te simţi obosită când te trezeşti.
•    observi mărirea în volum a ganglionilor  de la nivelul gâtului şi al axilei, lucru care dureaza de cel puţin două săptămâni.
•    ai stări de sete accentuată, vedere neclară şi pierzi în greutate.

Cum tratezi oboseala?

Deşi nu există o cură unanim recunoscută pentru acest sindrom, de cele mai multe ori doctorii prescriu un tratament pe bază de antialgice, medicamente ce calmează durerea. Acestea ameliorează durerile de cap, pe cele musculare şi articulare precum şi alte simptome fizice întâlnite în cazul acestei boli. Pe lângă factorii fizici este foarte important să fie trataţi şi cei psihologici. De aceea, administrarea de antidepresive şi consilierea unui psiholog pot avea rezultate în tratarea bolii, chiar dacă pacientul nu este depresiv. Aceste medicamente sunt folosite pentru îmbunătăţirea stării sufleteşti şi reglarea somnului. Unii medici mai recomandă celor ce suferă de oboseală cronică şi un regim alimentar sau administrarea de vitamine şi minerale.

Pentru acasă

Vindecarea acestei boli ţine foarte mult de schimbarea modului de viaţă. Pentru a reuşi să te simţi iar plină de energie este bine să ţii cont de câteva lucruri simple, dar esenţiale pentru a ieşi din starea de oboseală.
•    în momentele în care te simţi mai energică, nu trebuie să îţi suprasoliciţi organismul. Dacă încerci să faci prea multe lucruri în puţinele ore în care te simţi în formă, te vei resimţi mai târziu şi vei avea nevoie de câteva zile pentru recuperarea forţelor.  
•    Foarte importantă este îmbunătăţirea ritmului de somn. Dacă suferi de insomnii, trebuie să faci în aşa fel încât să te culci numai atunci când îţi este somn şi să încerci să te trezeşti în fiecare zi la aceeaşi oră.
•    Dacă stai mai mult de un sfert de oră în pat şi nu poţi adormi, nu mai insista. Trezeşte-te şi încearcă să citeşti ceva sau să te uiţi la televizor până simţi că ţi se face iar somn. 
•    Nu consuma alcool, cafea sau tutun înainte de culcare, deoarece efectul acestora te împiedică şi mai mult să adormi. încearcă să menţii o temperatură confortabilă în camera de dormit (nici prea cald, nici prea frig) şi să elimini sursele de zgomot şi lumină.
•    în week-end sau când îţi permite programul, încearcă să dormi şi ziua, în reprize scurte, de maximum 60 de minute.
•    Fă mişcare! Exerciţiile fizice cum ar fi mersul pe jos sau pe bicicletă, înotul şi alergatul uşor te vor ajuta să te simţi în form. Nu trebuie să încerci activităţi care necesită multă forţă deoarece te pot obosi excesiv.

Starea de oboseală  se instalează mai ales iarna

Conform rezultatelor unor studii legate de acest sindrom, oboseala cronică apare mai ales în perioada toamnă-iarnă, în sezonul rece. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate începând cu luna noiembrie până în ianuarie. Studiile mai arată că persoanele care suferă de acest sindrom au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. în plus, 6 persoane din 10 diagnosticate cu oboseală cronică sunt femei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro