Fardurile expirate provoacă infecţii

De Erika Chivu, pe

Dacă ai face o curăţenie generală în trusa ta, câte farduri expirate ai găsi? Acestea trebuie aruncate imediat pentru că rişti să te alegi cu infecţii grave din cauza lor.
Cosmeticele, ca şi mâncarea încep să se strice la un moment dat, avertizează Daily Mail. În timpul folosirii, acestea sunt „contaminate” cu bacterii care se înmulţesc, apoi ajung pe pielea sau pe genele tale şi provoacă iritaţii sau, mai grav, infecţii.

Trusa de farduri a unei femei obişnuite este plină de produse expirate de câţiva ani, arată un sondaj recent realizat de Debenhams. Există femei care se ataşează atât de mult de un ruj sau un rimel încât îl păstrează până la 15 ani.

Din păcate, aceste produse nu sunt „nemuritoare”. De exemplu, o mascara poate să aducă pe genele tale bacterii periculoase, ce duc la conjunctivită, infecţia membranei conjunctive a ochiului. Te vei trezi, într-o dimineaţă cu ochiul roşu, umflat şi dureros şi te vei întreba de unde ai luat microbul.

O mascara ar trebui folosită maxim şase luni după ce a fost deschisă, însă femeile o păstreaza, în medie, un an. La fel se întâmplă şi cu rujul care, dacă este expirat, poate să-ţi usuce buzele, să le irite sau, şi mai rău, să provoace leziuni vizibile.

Un pericol real sunt şi pensulele de aplicat fardul care pot fi „casa” unor microorganisme deloc prietenoase.

Cu cinci ani în urmă, Uniunea Europeană a cerut ca toate cosmeticele, inclusiv produsele de machiaj, să aibă trecută pe ambalaj o dată a expirarii. Astăzi, doar unii dintre producători trec perioada pentru care produsul poate fi folosit după ce a fost deschis. Chiar şi aşa, puţine sunt femeile care ştiu despre asta.

Sondajul citat de Daily Mail a arătat că 89% dintre femeile care folosesc cosmetice, fie habar nu au că exista această informaţie, fie nu ştiu cum să descifreze limbajul „codat” sau nu văd scrisul minuscul de pe rujuri sau mascara.

Un fard de obraz sau pleoape, care rezistă între 18 şi 24 de luni de la deschiderea recipientului este folosit, de unele femei, chiar şi 15 ani. Rujul are o durată de viaţă de numai doi ani, însă noi îl folosim chiar şi 10 ani.

Conform Daily Mail, 68% dintre femei înlocuiesc un produs cosmetic sau de machiaj numai atunci când se termină, chiar dacă asta durează ani întregi. Mai mult, 72% dintre femei recunosc că nu spală niciodată bureţeii sau pensulele de machiaj.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!