Coronavirus se transmite la o distanță de 4-5 metri, rezistă 30 de minute în aer şi 3 zile pe suprafeţe

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 24 martie 2020, 16:18

Potrivit celui mai recent studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului, primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instant.

Cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că o persoană bolnavă îi poate infecta pe cei care se află la o distanţă de 4-5 metri fără a interacționa cu aceștia.  În plus, coronavirusul poate supravieţui cel puţin 30 de minute în aer, timp în care poate infecta alte persoane, conform studiului experţilor de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan.

Citeşte şi Coronavirus în România. Peste 30 de cazuri, la nivel național

Aceștia au mai descoperit că virusul rezistă timp de mai multe zile pe suprafeţe, crescând astfel riscul de transmitere în rândul persoanelor care iau contact cu ele şi apoi îşi ating faţa. Cu toate acestea, perioada de supravieţuire diferă în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură.

 „Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se mai menționează în studiul cercetătorilor.

Citeşte şi Coronavirus: Cum ne protejăm de virusul ucigaș

Cercetătorii chinezi au mai spus că noul coronavirus poate supravieţui mai mult de cinci zile pe piele (faţă, mâini) sau pe fluidele corporale (transpiraţie, salivă etc.). Recomandările acestora sunt folosirea măştilor de protecţie şi evitarea spaţiilor aglomerate.

 „Atunci când circulăm cu mijloacele de transport în comun, ar fi bine să purtăm, tot timpul, mască şi, în acelaşi timp, să evităm contactul cu părţile metalice ori de lemn din autobuze. Totodată, să încercăm pe cât posibil să nu ne atingem faţa”, se mai precizează în studiu, potrivit adevarul.ro.

În urma studiului, a mai ieșit la iveală și faptul că toate cunoştinţele noastre despre coronavirus sunt încă limitate, în condiţiile în care pasagerii care se aflau cel mai aproape de pacientul zero nu au fost infectaţi cu COVID-19.

Stiri coronavirus Romania – citește cele mai noi informații despre cazurile din țară

Vezi și: Cum te speli corect pe maini

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!