Cinci motive pentru care nu reuşeşti să rămâi însărcinată

Încerci de ceva vreme să rămâi însărcinată, dar fără succes? Există diferite motive posibile, pe care, cu siguranţă, le vei lua în considerare împreună cu medicul tău specialist. Dacă încă nu ai discutat cu el despre asta, dar ai început deja să îţi faci griji în legătură cu acest subiect, iată câteva cauze posibile care te pot împiedica să rămâi gravidă şi pe care le poţi trata la următoarea ta vizită la ginecolog.

  • Pui prea multă presiune pe tine

Probabil ai cel puţin o prietenă care, după ce a rămas însărcinată, a spus: „S-a întâmplat chiar când am încetat să-mi fac griji în legătură cu asta”. Poate fi destul de iritant să auzi asta, mai ales când îţi doreşti foarte mult să rămâi însărcinată și nimic nu pare să funcționeze, dar este adesea adevărat. Stresul poate fi un factor important de avut în considerare atunci când vrei să rămâi însărcinată. Când ai un nivel crescut de cortizol, un hormon al stresului, acesta poate afecta negativ ovulația și fertilitatea. Nu este obligatoriu să fie un stres legat de sarcină, ci să fii afectată de viaţa ta profesională sau alte aspecte neplăcute din viaţa ta personală.

  • Ai endometrioză 

Endometrioza este o problemă medicală mai des întâlnită decât poate părea. Această afecţiune face ca țesutul asemănător endometrului (care este țesutul ce căptuşeşte cavitatea uterină) se dezvoltă în locuri din afara uterului. Se estimează că până la 50% dintre femeile cu endometrioză vor avea dificultăți în a rămâne însărcinate. Cele mai frecvente simptome ale endometriozei includ dureri menstruale intense și dureri în zona pelvisului, chiar şi înainte sau după menstruaţie. Cu toate acestea, nu toate femeile cu endometrioză prezintă aceste simptome. Unele femei descoperă că au endometrioză abia când își fac teste suplimentare legate de probleme de infertilitate.

  • Eşti prea activă după ce ai relaţii intime

Nu se ştie exact de ce, dar există deja numeroase informații anecdotice și științifice care să susțină faptul că, dacă vrei să rămâi însărcinată, după actul sexual este recomandat să rămâi întinsă în pat, cu șoldurile ridicate, timp de aproximativ 20 până la 30 de minute. Cu alte cuvinte, după ce ai avut relaţii intime cu partenerul tău, nu ar trebui să te grăbești la duş sau să faci alte activităţi energice. Chiar şi această simplă schimbare îţi poate îmbunătăţi considerabil şansele să rămâi gravidă, potrivit unor specialişti în probleme de fertilitate.

  • Nu ţi-ai schimbat stilul de viaţă

Probabil ştii deja că o sarcină implică şi o schimbare a stilului de viaţă, cel puţin provizorie, dacă nu definitivă. Chiar dacă nu eşti încă gravidă, ar fi mai bine pentru starea ta generală de sănătate, dar şi pentru fertilitate, să te comporţi ca şi cum ai fi. Ce înseamnă asta? Mai întâi de orice, renunţă la fumat, dacă este cazul. În al doilea rând, limitează-ţi semnificativ consumul de alcool, iar în ultimul rând, dar nu mai puţin important, ai grijă la dietă. Echilibrul tău hormonal depinde foarte mult de ceea ce consumi. O alimentaţie bogată în zahăr şi grăsimi nesănătoase, dar şi o dietă de tip low-fat pot fi asociate cu disfuncții ale sistemului reproducător, atât cel feminin, cât şi cel masculin. 

  • Nu ştii exact când eşti la ovulaţie

Matematica ta în ceea ce priveşte zilele în care eşti la ovulaţie s-ar putea să fie aproximativă, iar acelea sunt zilele din lună în care ai şanse maxime să rămâi gravidă. Dat fiind că un ciclu menstrual regulat poate avea între 28 si 33 de zile, este posibil să nu ştii exact zilele în care fertilitatea ta este la cote maxime. Tehnologia îţi vine în ajutor. Există deja mai multe aplicaţii care analizează informaţiile pe care le introduci şi care estimează cu o precizie destul de bună care sunt zilele de ovulaţie. Dacă tot nu eşti sigură, poţi discuta cu medicul tău despre alte metode de a determina care sunt aceste zile. 

Dacă îţi doreşti să rămâi gravidă, dar evenimentul se lasă aşteptat, este important să nu îţi faci griji până nu ai mai multe informaţii concrete şi acest lucru se poate întâmpla doar discutând cu medicul tău specialist, care te va însoţi în această perioadă, cu cele mai bune sfaturi şi recomandări.

Sursă foto: Pexels.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu rețeaua de sănătate Regina Maria

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!