Află totul despre ceapă

De Unica.ro, pe

Pe lângă sare, ceapa este cel mai important ingredient folosit în bucătărie. Este leguma care constituie baza celor mai multe mâncăruri.
Gustul şi mirosul inconfundabi-le de altfel, diferă de la un soi la altul, fiecare având anumite particularităţi, pe care este bine să le cunoşti.

– Ceapa de gătit este cel mai des folosită. Are foaia auriu-maro-nie, este mai consistentă şi miezul este alb gălbui. Caracteristic este mirosul puternic, dar şi gustul dulce şi iute în acelaşi timp. Aceste calităţi oferă mâncărurilor gust şi aromă.

– Ceapa de apă este soiul cu bulbii foarte mari, care cântăresc 200 – 300 g, este foarte zemoasă şi mai puţin iute. Tăiată rondele se serveşte la aperitive.

– Ceapa roşie este cel mai puţin iute. Se foloseşte la salate şi marinate, culoarea fiind cea care oferă produselor un aspect deosebit şi atrăgător. La fiert însă îşi pierde culoarea.

– Ceapa albă are un înveliş foarte subţire şi alb, gustul dulce şi mai puţin iute, fiind consumată de obicei în stare crudă.

– Ceapa verde este ceapa de primăvară. Se consumă mai ales crudă, fiind foarte gustoasă, dar şi bogată în vitamine, de care avem nevoie tot mai mult. Se foloseşte la salate, amestecată cu diverse produse (brânza proaspătă), dar şi la prepararea mâncărurilor gătite.

– Ceapa arpagic este un soi cu gust şi arome deosebite, folosit la prepararea mâncărurilor, dar şi la murat. Se spune despre ceapă că este un izvor nesecat de sănătate. Conţine mai multă vitamina C decât citricele, de aceea consumul ei este indicat în profilaxia gripelor şi răcelilor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!