Cât de periculos este să înghiți pastă de dinți

De Unica.ro, pe

Folosim pasta de dinți zilnic, astfel că sunt șanse mari ca, din grabă, să înghițim spuma creată în timpul procesului de curățare. Copiii sunt cei mai predispuși să facă acest lucru, din curiozitate sau neîndemânare.

Majoritatea pastelor de dinți conține un ingredient numit fluorură de sodiu. Fluorul este un mineral natural care se găsește și în apa potabilă și chiar în unele alimente.

Medicul stomatolog Adrian Mina a explicat dacă ne supunem sau nu unor riscuri majore pentru sănătatea noastră dacă înghițim accidental pastă de dinți.

„În primul rând, fluorul este un ingredient cheie în pasta de dinți. În principal, deoarece ne întărește smalțul dinților. Fluorul acţionează în timpul proceselor de demineralizare şi de remineralizare care au loc în mod natural la nivelul cavităţii bucale. Când smalțul nostru este puternic, dinții sunt mai rezistenți la carie.

Citește și: Cum se spală dinţii corect

În al doilea rând, cantitatea de fluor regăsită în apă variază în funcție zona în care locuiți. Dar este de obicei o doză mică, deloc periculoasă pentru sănătate. Fluorul din apa potabilă afectează cu siguranță smalțul dinților, dar într-un mod pozitiv. După mai bine de 60 de ani de cercetări, s-a descoperit că fluorizarea apei reduce apariția cariilor dentare cu 40% – 60%”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Fluoroză dentară – cât de periculoasă este și cum apare

„Totuși, medicii stomatologi recomandă să nu înghițiți pasta de dinți. Asta pentru că acest obicei poate contribui la o afecțiune cunoscută sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicație cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalțului. Se manifestă în special la copiii mici. Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafața smalțului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenușii. Afectează şi gradul de porozitate al dinților. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariţia unor denivelări ale smalţului dentar”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Citește și: De ce este importantă albirea dinţilor

Înghițitul pastei de dinți, periculos pentru copii

„Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieții, există riscul dezvoltării fluorozei dentare. Deși această afecțiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalțului sunt permanente! Atunci când un copil înghite pasta de dinți, o concentrație crescută de fluor intră în sânge și asta poate afecta negativ dezvoltarea dinților. Clătirea pastei de dinți după periaj ajută la menținerea unei cantități adecvate de fluor în organism”, a recdomandat medicul stomatolog Adrian Mina.

Dureri de stomac și posibil blocaj intestinal

„Potrivit ghidului de sănătate al New York Times, înghițirea unei cantități mari de pastă de dinți poate provoca dureri de stomac și posibil blocaj intestinal. Dacă nu ați prezentat simptome in 48 de ore după ingerarea pastei de dinți, nu ar trebui să vă faceți griji prea mari. În aceste cazuri, recuperarea este foarte probabilă.

Citește gratuit ediția de iulie a revistei Unica. O găsești AICI

Șansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții sunt in proces de dezvoltare. O discuție cu medicul dentist, medicul pediatru sau medicul de familie poate lămuri cantitatea de fluor care nu va afecta în mod negativ sănătatea celui mic”, mai spune medicul stomatolog Adrian Mina.

sursa foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!