De ce femeile preferă bărbaţii metrosexuali

De Erika Chivu pe

Performanţele sistemului medical al unei ţări influenţează femeile în alegerea partenerilor de viaţă. Aşa se explică de ce în ţările vestice sunt preferaţi metrosexualii.
Femeile care trăiesc în ţări dezvoltate, unde rata de îmbolnăvire a populaţiei este mai mică, tind să prefere bărbaţii cu trăsături mai feminine. În schimb, cele din ţările sărace, unde bolile grave sunt la ordinea zilei, preferă bărbaţii cu trăsături masculine.

Psihologii au ajuns la această concluzie după ce au studiat preferinţele femeilor din 30 de ţări.

Cu cât ţara respectivă are o mortalitate mai mare pe o scală realizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu atât mai mult femeile tind să aleagă parteneri puternici, cu trăsături masculine. Aceştia au succes în regiunile unde o moştenire genetică puternică este extrem de importantă pentru supravieţuire.

Din contră, în ţările unde speranţa de viaţă a populaţiei este mai mare, au succes bărbaţii cu aspect feminin, fragil chiar dacă aceştia nu au, probabil, cele mai sănătoase gene.

Această cercetare sfidează convingerea conform căreia frumuseţea depinde de cultură.
 
„Când îşi aleg un partener, femeile ţin cont de două lucruri. Pe de o parte, un bărbat foarte atrăgător, cu gene de calitate, le poate oferi un copil sănătos, dar, de asemenea, el tinde să prefere relaţiile de scurtă durată. Pe de altă parte, un partener mai puţin atrăgător poate oferi un copil mai sensibil, dar, pe termen lung, va fi un partener şi un tată mai bun”, spun cercetătorii care au realizat studiul.

„Alegerile femeilor sunt influenţate de anumiţi factori de mediu, iar sănătatea populaţiei este unul din ei. Dacă trăieşte într-un mediu în care există multe boli şi patogeni, femeia va renunţa la investiţia în viitorul ei, pentru a putea avea un copil sănătos. În regiunile unde sănătatea nu este o problemă, ele nu mai sunt dispuse să facă asta.”

Aşa se face că progresul medicinei ne-a schimbat gusturile la bărbaţi. Dacă nu mai trebuie să ne facem griji pentru sănătatea copiilor noştri nu ne mai interesează bărbaţii puternici. De exemplu, în Suedia, care are un sistem medical foarte performant, 68% dintre femei preferă bărbaţii efeminaţi. În Brazilia, care stă mai prost la capitolul „sănătate”, 55% dintre femei preferă bărbaţii cu trăsături masculine.

În urmă cu ceva timp, cercetătorii au mai descoperit că femeile tind să prefere bărbaţii cu aspect feminin din cauza contraceptivelor. Tindem să alegem parteneri puternici, masculini, în perioada ovulaţiei. Pentru că pilula contraceptivă întrerupe ovulaţia, preferăm bărbaţii efeminaţi.

Toate acestea ar putea explica faptul că femeile de astăzi nu mai preferă bărbaţi „duri” precum Sean Connery, ci metrosexuali precum Robert Pattinson, Johnny Depp sau David Beckham. 

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro