Ce rişti dacă iei anticoncepţionale orale

De Revista Baby pe

Pilulele contraceptive îngraşă. Din cauza lor faci cancer. După 30 de ani nu mai prea ai voie să le ei. Deseori auzi aceste afirmaţii şi nu ştii dacă să le dai crezare sau nu. Iată câteva legende şi adevăruri despre contraceptive.

Contraceptivele orale îngraşă

Tema îngrăşării îşi are originea cu peste 30 de ani în urmă. Atunci, tipurile de hormoni şi dozajele pilulelor erau mult diferite. Pilule moderne au doze de estogeni mai scărute de 3-5 ori, iar tipul de moleculă progestativă este mult diferit.

Studii realizate pe mii de utilizatoare au demonstrat că o eventuală creştere în greutate nu este mai mare de 1.5-2 kilograme în primele luni de utilizare şi că după 1 an de utilizare greutaeta revine, de cele mai multe ori la cea dinaintea începerii contraceptivelor. Sigur că ne este mai uşor să dăm vina pe pilule.

Poţi face cancer la sân

Ideea este răspândită şi de către medici, care invocă unele cazuri cunoscute drept argument care să demonstreze afirmaţia.

Adevărul este că în lume, există peste două sute de milioane de femei care utilizează pilula contraceptivă. Ele sunt urmărite atent de firmele producătoare şi de mii de medici specializaţi în planificare familială, medicină de familie, ginecologie, endocrinologie. Anual, sunt întreprinse numeroase studii, foarte riguroase, de către cercetători din toata lumea.

Concluzia acestora, acceptată şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, este: contraceptivele orale NU cresc riscul de apariţie a cancerului de sân. Mai mult, s-a demonstrat ca pilula protejează de cancerul de ovar şi de cel de endometru (ţesutul care îmbracă interiorul uterului).

Citeşte mai multe pe Babyonline.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro