Căsătoria, o povară pentru femei

De Stela Moisescu, pe

Căsătoria, mult râvnită de tinerele din trecut, este acum pe cât posibil amânată de femeile din prezent. Motivul? Căsătoria a devenit sinonimă cu îngrijirea copiilor şi a soţului,…
… în plus faţă de o ascensiune profesională comparabilă cu cea a unui bărbat.

Studii din ultimii ani confirmă faptul că actul căsătoriei afectează sănătatea fizică şi mentală a femeii, în timp ce bărbatului îi aduce numai beneficii.

Femeile căsătorite muncesc mai mult decât bărbaţii

Un studiu realizat în statele membre ale Uniunii Europene relevă faptul că femeile muncesc mai multe ore pe săptămână decât bărbaţii.

Studiul realizat pe 30.000 europeni, include atât orele de muncă la serviciu, cât şi orele de îngrijire a copilului şi a căminului, arată telegraph.co.uk.

În urma cercetărilor, la nivel al statelor incluse în Uniunea Europeană, bărbatul lucrează, în medie, 55 de ore pe săptămână, în timp ce femeia munceşte 68 de ore.

Chiar şi femeile care lucrează part time, în rest ocupându-se de îngrijirea familiei şi a locuinţei, adună mai multe ore muncite pe săptămână decât bărbaţii cu joburi full time. Ele acumulează în total 57 de ore muncite.

Îngrijirera familiei împiedică promovarea la serviciu

Îngrijirea copiilor şi a căminului nu le permite femeilor europene să-şi prelungească programul de la serviciu suficient de mult încât să ocupe locuri de muncă în managementul de top.

Unele dintre ele nu-şi permit nici măcar un job full time din pricina îngrijirii copiilor.
Trei sferturi din forţa de muncă din Uniunea Europeană este manageriată de bărbaţi, femeile conducând doar în jur de 9% dintre bărbaţii angajaţi.

„Cariera majorităţii europenilor este încă influenţată de sexul persoanei. Ar trebui ca bărbaţii să ia în considerare şi ei concediul de îngrijire a copilului”, spune Brendan Burchell, doctor şi sociolog.

Femeile căsătorite nu mai au timp liber

Potrivit unui studiu, femeile căsătorite şi/sau mame combină orele libere cu tot felul de activităţi în cadrul căminului, neavând la dispoziţie o clipă de relaxare, arată livescience.com.

Femeile nu sunt în stare să se relaxeze în timpul liber, din cauza responsabilităţilor de soţie şi mamă. Bărbatul, soţ şi tată, se bucură de orele libere, precum o face un bărbat necăsătorit. Nici femeile necăsătorite nu întâmpină probleme în a se relaxa în timpul liber.

Aşadar, căsătoria aduce numai femeilor o constrângere permanentă în faţa resposabilităţilor de soţie şi mamă, constrângere pe care bărbaţii nu o simt deloc în rolul de soţ şi tată.

Căsătoria le îmbolnăveşte doar pe femei

Potrivit unui studiu, femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să dezvolte depresii în cazul căsniciilor cu probleme, arată medicinenet.com.

Mai mult, femeile căsătorite sunt singurele care riscă şi apariţia unor afecţiuni fizice, cum ar fi obezitatea, presiunea sangvină ridicată şi niveluri scăzute de colesterol bun.

Se ia în considerare, dar nu poate fi încă demonstrat, faptul că femeile care îşi îmbunătăţesc relaţia cu soţul sau aleg să divorţeze ar diminua astfel riscul de boli cardiovasculare.

Căsătoria îmbunătăţeşte starea de sănătate a bărbaţilor

Ei bine, sacrificiile femeilor căsătorite funcţionează în beneficiul bărbaţilor. Potrivit unui studiu realizat pe 4000 bărbaţi, pe o perioadă de 22 de ani, bărbatul căsătorit este mai sănătos decât cel necăsătorit, arată rand.org.

Starea de sănătate a bărbaţilor singuri sau divorţaţi se deteriorează drastic după vârsta de 50 de ani, spre deosebire de cea a bărbaţilor căsătoriţi.

Dacă un bărbat trecut de 50 de ani se însoară din nou, s-a demonstrat că sănătatea lui se întremeneşte până la nivelul celor care au rămas căsătoriţi.

Bărbaţii se bucură de beneficii în cazul căsătoriei, datorită femeii. Un bărbat căsătorit are parte de o mai bună alimentaţie, de îngrijire pe timp de boală, de o încurajare a obiceiurilor sănătoase şi descurajare a celor nesănătoase precum fumatul.

Toate aceste lucruri îmbunătăţesc sănătatea bărbatului şi îi sporesc şansele unei vieţi mai îndelungate, consideră cercetătorii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!