De ce să ţii cont când te împaci cu fostul iubit

De Stela Moisescu pe

L-ai pierdut şi îi simţi lipsa, asta până când iese din nou în calea ta. Acum oscilezi între a te împăca sau nu cu el. De ce eziţi? Nu ştii dacă îl vrei pe el sau doar te-ai săturat de petreceri…
… la care eşti singură şi de ieşiri în oraş cu prietena cea mai bună şi iubitul ei.

Dintre motivele enumerate de psihologi, frica de singurătate pare a fi motivul pentru care cele mai multe femei reînfiripă relaţia cu un fost iubit.

„E nevoie de mai puţin efort să te întorci în braţele unui om pe care deja l-ai cunoscut decât să construieşti o nouă relaţie. Totodată, poţi constata că „rău cu rău, dar mai rău fără rău””, constată psihologul Elena Maria Ivanescu.

Cum ştii dacă şi tu preferi împăcarea doar ca să eviţi singurătatea?

Expertul în relaţii de cuplu, Michael Broder te sfătuieşte să fii atentă la detalii: ideea de a merge singură la petrecere îţi întoarce stomacul pe dos? Cel mai probabil eşti vulnerabilă şi cauţi o soluţie de moment pentru a alunga singurătatea. 

Dacă nu e cazul tău, ci îţi imaginezi cât de frumos ar fi să îţi petreci următorul concediu doar cu el, expertul consideră că nu singurătatea te împinge în braţele fostului iubit, ci dorul de el.

Printre alte motive, nu neapărat întemeiate, dar des întâlnite pentru care alegem să reînfiripăm o relaţie se mai numără şi obişnuinţa faţă de fostul iubit, avantajele pe care simţim că le recâştigăm în plan social sau remuşcările avute faţă de celălalt.

Uneori însă chiar neînţelegerile care au dus la ruptura relaţiei reprezintă motivul împăcării. În urma lor, ambii parteneri îşi pot schimba perspectivele asupra relaţiei iniţiale, iar ea devine mai matură la a doua încercare.

Cum poţi face ca a doua relaţie să nu fie tot un eşec?

Primul pas pentru a ştii dacă împăcarea este o decizie bună este să analizezi care au fost motivele despărţirii şi să te asiguri că ai motive întemeiate pentru a te împăca.

V-aţi despărţit dintr-o cauză care probabil acum ţi se pare neclară. E cazul să daţi la o parte perdeaua de ceaţă şi să indentificaţi cauzele exacte, pentru a nu se ajunge la o nouă despărţire, afirmă terapeutul Robert Buchicchio.

Dacă nu învăţăm din greşeli, repetăm istoria, aşa că e indicat să analizaţi şi ce vreţi de la noua relaţie, dar şi ce compromisuri sunteţi dispuşi să faceţi. Formulează într-o manieră prietenoasă ce doreşti să primeşti în noua relaţie, pentru a evita să ajungeţi în acelaşi punct mort.

Important este şi să renunţaţi la vechile nemulţumiri odată ce le-aţi mărturisit, iar partenerul a acceptat să facă compromisurile necesare.

„Nu vă grăbiţi să redeveniţi ce aţi fost odată, ci respectaţi paşii obişnuiţi de acomodare ai unei noi relaţii, cu un nou bărbat”, te sfătuieşte doctorul Bethany Marshall.

Deşi n-ai crede, despărţirile ne ajută să ne punem pe picioare, să ne descoperim şi ne oferă o nouă perspectivă asupra lucrurilor atât ca femeie singură, cât şi ca femeie în cuplu. Putem folosi aceste lecţii de viaţă pentru a construi o nouă relaţie mult mai solidă, consideră specialistul.

Cât despre principalul factor care poate duce la un nou eşec, acesta este dezinteresul pentru persoana şi relaţia întreruptă, susţine psihologul Ivanescu. Aşadar, nu lăsa noua relaţie să funcţioneze în virtutea inerţiei!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro