Un român a câștigat de 14 ori la loterii din întreaga lume

De Oana Savin pe
Un contabil român a reușit să ”păcălească”, în mod legal, loterii din mai multe țări, reușind astfel să câștige premiul cel mare de 14 ori.

Ștefan Mandel este un contabil român care, la sfârșitul anilor 1960 o ducea destul de greu, având un salariu de doar 360 de lei, insuficient pentru a se întreține. Atunci, el și-a îndreptat atenția spre ceva la care s-a priceput mereu: numerele. Astfel a ajuns să joace la loterie, relatează The Hustle.

Mendel folosea fiecare minut liber pentru a analiza lucrări despre probabilități scrise de matematicianul Leonardo Fibonacci în secolul 13.

După mai mulți ani de cercetări, Ștefan a reușit să creeze un algoritm numit „condensare combinatorică”.

Folosind algoritmul creat, Mandel pretindea că poate prevesti corect 5 din cele 6 numere câştigătoare la o extragere loto, reducând numărul combinaţiilor de la câteva milioane la câteva mii.

Sunt un matematician de weekend, un contabil cu prea multă educație. Dar matematica aplicată corect poate garanta o avere”, declara Mendel în anul 1994, în singurul interviu acordat presei românești.

Românul și-a asumat riscul și a cumpărat, împreună cu un grup de prieteni, calupuri mari de bilete de loterie cu combinațiile pe care formula sa le-a considerat cele mai favorabile.

Citește și: O femeie are un trup perfect, deși a născut de două ori. Care este secretul ei

În anul 1964, el a câștigat premiul cel mare pus la bătaie pe atunci de Loteria Română, în valoare de 78.783 lei.

Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

Cum au devenit câștigurile la loterie o afacere

Timp de patru ani, el s-a plimbat prin Europa. A decis să se stabilească, mai apoi, în Australia, unde și-a transformat algoritmul într-o afacere.

Într-un joc tipic de loterie, un set de numere dintr-un anumit interval, să spunem de la 1 la 40, sunt selectate în mod aleatoriu. Dacă numerele de pe biletul tău se potrivesc, ai câştigat jackpot-ul. Însă şansele de câştig sunt bazate pe numărul de posibile combinaţii dintre numerele din interval, de multe ori aşadar de una la câteva milioane.

Dar Mandel a realizat un lucru: în anumite loterii, numărul total de posibile combinaţii era mult mai mic decât jackpotul.

De exemplu, o loterie alege 6 numere din 40. Vor fi 3.838.380 de combinaţii posibile. Dar să spunem că premiul oferit de această loterie este de 10 milioane de dolari. În teorie, Mandel ar fi putut cumpăra toate cele 3,8 milioane de combinaţii, cu un dolar fiecare, şi tot ar avea un câştig semnificativ, chiar şi după taxe.

Dar, în practică, el nu avea acei bani. Aşa că, în timp ce muncea ca agent de asigurări, a convins sute de investitori să îşi adune banii la un loc şi să creeze un „sindicat loto”.

El a dezvoltat apoi un algoritm prin care calcula toate combinaţiile necesare pentru a câştiga şi printa biletele.

Astfel, în 1980, sindicatul creat de el aștepta până când jackpot-ul oferit de o loterie atingea o sumă suficient de mare astfel încât să fie acoperit şi costul biletelor, cât şi să acopere investiţia partenerilor. Împreună, au reuşit să câştige 12 jackpot-uri (dar şi alte 400.000 de premii mai mici) în Australia şi Marea Britanie.

Citește și: O româncă, printre laureații premiilor Ig Nobel 2018

Însă, Mandel a ajuns în scurt timp la concluzia că profiturile împărțite erau mult prea mici. Mai mult sindicatul său a atras atenția autorităților australiene.

Astfel, Ștefan Mandel și-a mutat afecerea în America, unde a reușit să câștige, alături de alți investitori, premiul de 27 milioane de dolari, la loteria din statul Virginia.

Deși demersul său era complet legal, potrivit legilor americane şi din statul Virginia, acesta a fost totuşi interpretat ca trişat. A urmat un proces de 4 ani pentru român, timp în care a fost investigat personal de 14 agenţii internaţionale, inclusiv CIA, FBI şi Fiscul american. Într-un final, Mandel nu a fost găsit vinovat.

Între timp, însă, investitorii cooptaţi de Mandel aşteptau profiturile uriaşe care le-au fost promise. După ce a încercat să lanseze o companie de asigurări de viaţă şi un sistem de loterie pe teritoriul britanic din Gibraltar, Mandel şi-a declarat în cele din urmă falimentul, în 1995. În aceeaşi perioadă, a venit în România şi a încercat un joc piramidal, intitulat Mondragon, dar şi acesta a dat faliment, ca şi Caritasul pe care a încercat să-l copieze.

Au urmat mai multe escrocherii de investiții, una aducându-i o pedeapsă cu închisoarea de 20 de luni, în Israel.

În prezent, Ștefan Mandel susține că s-a retras din loterie și trăiește pe o insulă tropicală din Vanuatu, conform Adevărul.

Sursă foto: Captură Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro