Un câine fericit îți poate transfera această energie și ție. Ce trebuie să faci pentru a-l face să se simtă bine

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 30 mai 2018, 17:23

Cercetătorii au reușit, în sfârșit, să demonstreze prin studii recente ceea ce simțeam cu toții de mult: creșterea animalelor este un bun antidot pentru singurătate și anxietate, câinii fiind cei mai potriviți pentru acest lucru. Dar așa cum ai și tu nevoie de el, la fel și un câine este dependent de sprijinul și atenția ta. Atunci când devii pentru prima oară stăpânul unui câine, trebuie să știi și care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să i le oferi pentru a-i crea o stare de bine pe care, la rândul său, ți-o poate transmite și ție.

  • Hrană adecvată la activitatea fizică pe care noul tău prieten o depune. Astfel, meniul unui câine activ trebuie să fie total diferit de cel al unuia care stă toată ziua pe canapea. Cantitatea de hrană contează, de asemenea, deoarece orice câine obez este unul nefericit, motiv pentru care servirea mesei nu trebuie să dureze mai mult de 10 minute.
  • Îngrijire veterinară, care trebuie să includă un control medical anual și realizarea schemei de vaccinare obligatorii. De starea de sănătate a câinelui trebuie să te ocupi și tu și să  urmărești orice schimbare în comportamentul lui (mișcare, alimentație, odihnă), întrucât aceasta poate fi un simptom al unei boli grave, cum este, de exemplu, parvoviroza.   
  • Un loc numai al lui, care este un spațiu în care să se poată odihni confortabil și să își poată face culcuș. Paturile pentru câini sunt concepute special pentru a le ține de cald atunci când dorm, însă trebuie să ai grijă să nu i-l oferi atunci când se află în faza de a roade tot ce prinde.
  • Accesoriile potrivite, iar aici ne referim, în primul rând, la zgardă și lesă. Zgarda trebuie să aibă inscripționate pe ea numele câinelui și numărul tău de telefon, pentru cazurile în care acesta se pierde, iar de lesă ai nevoie pentru a-l scoate la plimbare. Este de preferat ca aceasta să fie reglabilă atât pentru confortul lui, cât și al tău.
  • Produsele de îngrijire sunt esențiale pentru a menține aspectul și curățenia patrupedului tău. Ai nevoie neapărat de un șampon pentru câini pentru a-i face baie, dar și de o perie cu care să îl perii. Blana lui va arăta impecabil, el se va simți bine, iar tu te vei putea bucura, în liniște, de complimentele celor din jur.
  • Jucării, de care ai nevoie neapărat pentru că, indiferent de rasă, câinii adoră să se joace. Din oferta foarte bogată a magazinelor de profil, trebuie să le alegi pe cele potrivite ca mărime, dar și durabile, pentru că dacă vreuna dintre acestea a apucat să se strice, trebuie neapărat să o arunci, pentru a împiedica rănirea animalului.
  • Un program de viață este ceva de care chiar are nevoie pentru starea lui de bine și pentru echilibru. Acest program trebuie să conțină, pe cât posibil, hrănire și plimbare la ore fixe. Atenție și la perioadele în care ești plecat în concediu, când îl lași în grija cuiva sau când te vizitează cineva și rămâne pentru mai mult timp la tine.
  • Plimbări zilnice, de care câinii au nevoie pentru satisfacerea nevoii lor de mișcare și îți poți da, cu ușurință, seama de asta după nerăbdarea cu care așteaptă să iasă afară. Pentru a fi eficientă, durata acestei plimbări trebuie să fie de cel puțin 30 de minute pe zi. Pentru puțină diversitate, dar și pentru a-i dezvolta capacitățile intelectuale, combină plimbarea cu jocul.
  • Socializarea se referă atât la relația cu tine, cu alți oameni, dar și cu alți câini. În ceea ce te privește pe tine, trebuie să știe că tu îi ești superior, să se lase condus de tine și să te asculte, iar în ceea ce-i privește pe alții, trebuie să-l expui de mic interacțiunilor cu alți oameni, din alte medii, pentru a se obișnui și pentru a nu deveni agresiv.
  • Dresaj, întrucât orice câine ar trebuie să beneficieze măcar atunci când este pui de un astfel de curs. Aici trebuie să învețe comenzile de bază (Șezi!, Jos!, Stai!, Aici! etc.) pentru că executarea lor îi poate salva inclusiv viața. Imaginează-ți situația în care un pui de câine iese pe stradă și nu vede mașinile și vei înțelege imediat cât de important este să cunoască aceste comenzi.

Importanța prezenței unui câine în viața ta poate fi pur și simplu de neprețuit. Influența pozitivă a acestuia îți poate schimba viața. Un argument în plus ar fi acela că, există, în acest moment, o adevărată „terapie cu câini” prin care aceste animale sunt folosite pentru a veni în ajutorul persoanelor cu probleme medicale. Aceasta a luat naștere în anul 1976, când Elaine Smith, posesoarea unui  Golden Retriever a remarcat că pacienții răspund pozitiv atunci când sunt vizitați de câini.

Sursa foto: pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!