Teatru, candoare si erotism rafinat

De Alexandra Ivan, pe

Rezerva-ti o dupa-amiaza de toamna pentru o carte care-ti va ramane intiparita in minte.
O cana de cafea fierbinte, liniste totala, betisoare de santal imprastiind arome din colturile camerei – pregateste-ti o atmosfera calda pentru randuri ametitoare! Actrita si scriitoarea Lorena Lupu a pus in romanul ei de debut pasiune, umor, secrete de culise – o lume intreaga intr-un singur volum. „Rondo Capriccioso” m-a prins de la primele cuvinte. Iti promit ca ti se va intampla la fel!

O poveste… altfel

Printr-un straniu concurs de imprejurari, o studenta la Teatru ajunge sa lucreze la un spectacol, in calitate de asistent de regie. In rolul principal este distribuita chiar Ea, idolul tinerei, o actrita celebra si o personalitate fascinanta. Pas cu pas, repetitie dupa repetitie, cele doua femei se apropie, iar tanara se indragosteste fara speranta de Ea.

Piesa, un „one-woman-show”, prinde contur cu ajutorul sugestiilor naratoarei, sustinute de Ea si dezaprobate de regizorul X.. In tot acest timp un joc subtil de-a soarecele si pisica e purtat intre Ea si actrita novice – care cauta in aceasta relatie nu neaparat implinirea erotica, ci „dragostea pura si simpla”.

Cartea e o calatorie in spatele decorurilor fastuoase de teatru, intr-o lume guvernata de ambitii duse la extrem si egocentrism, unde nou-venitii sunt umiliti si marginalizati sistematic. Cum isi va croi tanara drum prin aceasta veritabila jungla si, mai ales, care va fi deznodamantul povestii de iubire dintre ea si idolul ei, nu-ti voi dezvalui aici. Te voi lasa sa te pierzi si sa te regasesti in paginile unui „jurnal de bord” ironic, romantic si viu.

In spatele copertelor mov

Cartea Lorenei Lupu, aparuta anul acesta la editura Tritonic, a starnit valuri de apreciere, zambete, dar si ridicari din spranceana. De ce a ales autoarea ca personaje principale tocmai doua femei? Cat din paginile lui „Rondo Capriccioso” e autobiografie si cat… fantezie? Scriitoarea tine sa precizeze de fiecare data ca povestea de dragoste nu e singurul aspect important din roman: „Am incercat sa prezint situatia complicata a debutantului, sa scot in evidenta nevoia de modele.

E vorba, de fapt, de o confruntare cu un asemenea model, diferenta dintre felul cum e perceputa o vedeta dupa atatea campanii publicitare si cum se vede de aproape”. Cat erotism se ascunde, pana la urma, in „Rondo Capriccioso”? Lorena Lupu declara ca a vrut sa redea iubirii calitatea de emotie, fara a o reduce la actul in sine: „Mi-am dorit sa scriu un roman erotic in care sa nu includ nici macar o scena de sex!”.

Asta nu inseamna ca citind „Rondo Capriccioso” nu te vor trece fiori! Cel de-al doilea volum al Lorenei, „Batausu’ de campi”, apare in toamna aceasta la Tritonic si este scris intr-un registru mult mai dur decat „Rondo Capriccioso”. Gandurile si planurile Lorenei Lupu, fetisurile ei in materie de carti, muzica si oameni sunt dezvaluite pe blogul personal, http://360.yahoo.com/loremonde. La buna citire!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!