Cum să scapi de ţânţari cu portocale

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Joi, 13 mai 2021, 11:41

Coaja de portocală conţine o substanţă numită limonen. Ea te scapă de ţânţari, furnici şi poate fi folosită chiar la aţâţat grătarul. Vezi ce mai poţi să faci cu coaja de portocală prin casă şi cum să scapi de ţânţari cu portocale vara asta.

Portocalele alungă ţânţarii

Uleiul esenţial din coaja de portocală conţine aproape 95% limonen, o substanţă care este folosită la fabricarea plasticului şi a detergenţilor pentru casă cu aromă de citrice.
În Florida, industria producătoare de suc de portocale produce anual 5 milioane de tone de coajă de portocale! O mare parte din aceste coji aromate de portocale sunt folosite ca ingredient în amestecurile de nutreţ pentru vite.
Deşi coaja de portocală nu este îndeajuns exploatată, ea are multe aplicaţii practice în gospodărie.
Ca să scapi de muşte, molii şi ţânţari, dă pe răzătoare nişte coajă de portocală şi pune pe farfurioare mici în locurile în care intră în casă insectele zburătoare.
Muştele, ţânţarii, tăunii şi alte insecte zburătoare sunt foarte sensibile la mirosul emanat de limonen, care le alungă. Probabil ai observat că multe produse repelente (pentru priză, care se ard, etc) au aromă de citrice.

Portocalele te scapă şi de furnici

Nici furnicile nu iubesc deloc limonenul. Ca să scapi de ele din casă, nu trebuie decât să amesteci într-un blender nişte coji de portocală cu puţină apă şi să torni amestecul peste muşuroiul supărător din curte, sau să presari pasta obţinută pe la uşi, pe unde intră insectele.

Scapă de mirosurile neplăcute din casă

Vara, coşul de gunoi se umple de mirosuri neplăcute, iar zona din jur musteşte de bacterii periculoase. Pe lângă o curăţare temeinică, poţi arunca în fiecare sac de gunoi câteva coji de portocală. De asemenea, poţi pune săculeţi cu un amestec de coji de portocală şi lavandă în locurile din casă care miros a mucegai şi a stătut.

Portocala la grătar

Dacă nu mai ai soluţie de aţâţat focul pentru grătar şi lemnele nu vor să ia foc, poţi salva onoarea cu nişte coji de portocală.
Uleiul din coajă este foarte inflamabil şi aroma degajată este mult mai plăcută decât cea de accelerator.
Sursa foto femeie zâmbind cu portocală: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!