Şampania, cea mai elegantă băutură pentru femei

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 11 iunie 2019, 12:44

Pe Olimpia am cunoscut-o la un eveniment inedit organizat de firma pe care o deţine, OPiA Events. O degustare de vin cu stil, în care am descoperit lucruri fabuloase…
… despre lumea vinurilor, cea Nouă şi Europa tradiţională şi am avut onoarea de a cunoaşte oameni interesanţi. Pe scurt, o seară rafinată şi încărcată de voie bună.

În plus, am înţeles că „a bea un pahar de vin e o stare. Depinde de momentul zilei, de temperatura de afară, de preparatele alături de care îl serveşti şi de starea de spirit  în care eşti”, după cum mi-a explicat chiar Olimpia Pleşa. Tot de la ea am învăţat că lumea vinului nu este chiar atât de greu de înţeles. Şi dacă îţi place să te răsfeţi din când în când cu un pahar de vin, de ce să nu înţelegi ceva din tainele aprecierii lui , mai ales că în spatele oricărui pahar de vin vei descoperi o poveste, o tradiţie sau pasiune care te va încânta cu atât mai mult.

„Dacă vrei să te simţi frumoasă, alege o şampanie!”

După eveniment, am vrut să scriu despre vinuri, aşa că am apelat cu încredere la Olimpia. Având vinul ca hobby şi studii în domeniu, am crezut-o atunci când mi-a recomandat şampania ca băutura cea mai elegantă pentru femei şi bărbaţi, deopotrivă.

„Este cel mai senzual dintre vinuri. Poate însoţi orice moment, orice stare sufletească şi orice mâncare! Este atât de versatil încât se pretează unei întâlniri de afaceri, unui moment romantic sau unei celebrări cu stil. Şampania poate fi servită ca aperitiv, dar în acelaşi timp poate însoţi cu eleganţă orice fel de mâncare. În Franţa, în regiunea Champagne, o cină sau un prânz alcătuit din cinci feluri de mâncare pot fi acompaniate de cinci feluri diferite de şampanie. În momente de solitudine sau de socializare, îţi aduce bună dispoziţie, relaxare şi inspiraţie.”
 

Cum s-a născut pasiunea pentru vinuri

De ce a vrut o femeie cu studii economice şi carieră de afaceri într-o corporaţie să se specializeze în vinuri, atunci când majoritatea oamenilor se rezumă la informaţii de genul „peşte merge cu vin alb”?

Îmi petrec timpul liber călătorind şi experimentând civilizaţii şi culturi diferite. Am vizitat peste 60 de ţări şi am întâlnit abordări foarte educate în consumul de vin. Iar eu eram ruşinos de neştiutoare la acest capitol. Mi-am dorit să aflu mai multe despre acest vast domeniu aşa că am început să studiez şi să călătoresc în zone tradiţionale şi moderne unde vinul şi gastronomia sunt mai mult decât „savoir vivre”, sunt pasiune.

Vinul este aproape prin definiţie produs în locaţii frumoase. Toate combinaţiile tradiţionale de vin şi gastronomie au provenienţă geografică. Bucătaria în regiunile lumii producătoare de vin a evoluat pentru a acompania perfect stilul de vin produs. Şi invers. În unele zone, cum e Piemonte în Italia sau Burgundia în Franţa, mâncarea şi vinul sunt inseparabile”, explică Olimpia.

Îşi doreşte ca şi restaurantele din ţara noastră să acorde o mai mare atenţie selecţiei şi servirii vinului. Spre deosebire de România, localurile rafinate din străinătate au întotdeuna un sommelier – un specialist în selecţia vinului pentru restaurant şi asocierea lui cu preparatele gastronomice.

A studiat despre vinuri la Londra

Olimpia este o femeie atipică având această pasiune, căreia i-a dedicat mult timp de studiu. A făcut două cursuri de specialitate la o prestigioasă instituţie din Londra, WSET London, iar acum s-a înscris la al treilea pentru a obţine o nouă diplomă. Însă nu se erijază într-un specialist.

De aceea, evenimentele de degustări de vin pe care le organizează sunt prezentate de un sommelier certificat. „Eu ştiu să fac momente speciale în care oamenii să evadeze şi să se joace. Unele sunt cu vin, dar cele mai multe sunt petreceri cu regie, decor, tematici, cocktail-uri şi dans. Toate au însă ceva în comun: sunt  elegante, cu bun gust şi voie bună.

Opia Events organizează evenimente foarte elaborate ca logistică şi timp acordat pregătirii lor, iar colaboratorii mei sunt din mediul artistic: scenografi, actori, regizori a căror creativitate este nelimitată. Aprecierea din partea participanţilor care îmi mărturisesc că au trăit un moment memorabil îmi aduce satisfacţii enorme, pe care nu le-am trăit în job-urile anterioare”, mi-a spus Olimpia încântată.

„Ocolul Pământului într-un pahar cu vin”

Pe lângă evenimente în jurul vinului, Olimpia organizează şi momente speciale pentru companii. Fie că sunt lansări de produse şi locaţii, fie că sunt aniversări şi petreceri elegante pentru firme care doresc să îşi răsfeţe angajaţii sau partenerii de afaceri, aceste momente trebuie sa fie memorabile pentru participanţi.

„Ocolul pământului într-un pahar de vin” este un concept unic creat de Olimpia, „un  eveniment informativ, interactiv şi distractiv, creat special pentru companii care caută alternative de consolidare a echipei şi petrecerea unei seri frumoase”.

„Îmi doresc ca oamenii să înveţe despre vinuri, să se simtă bine, să se relaxeze şi să comunice între ei”, susţine Olimpia. Şi aceste lucruri devin realitate, le-am experimentat chiar eu. Toţi cei care am participat la degustare am dezbătut împreună pentru a descoperi răspunsurile corecte din testul despre vinuri. Recompensa câştigătorului? O sticlă de şampanie G.H. Mumm, aşa că a meritat să ne concentrăm un pic.

Dar Olimpia spune că de fapt premiul este simbolic. Adevăratul câştig? „Scopul acestui concurs nu este premiul în sine, ci comunicarea şi interacţiunea cu oameni noi”, spune ea. Iar acest lucru este extrem de util în companii, putând fi considerat un mini team-building. 

Dacă vrei să participi şi tu la unul dintre evenimentele ei, ai ocazia să o faci pe 29 aprilie, atunci când organizează „Ocolul Pământului într-un pahar de vin spumant”. Promite că vom învăţa care este diferenţa dintre o Champagne şi un vin spumant similar din altă regiune a lumii. Iar pe viitor pregăteşte o degustarea pentru împătimiţii de vin roşu dedicată Cabernet Sauvignon-ului.

Evenimentul se organizează pentru grupuri sau echipe de la 12 la 45 de persoane. Degustarea durează între o oră şi jumătate şi două ore, se desfăşoară într-un restaurant select şi poate fi urmată de o cină în acelaşi loc.
Vinurile se degustă pe rând, iar prezentarea se face de către un sommelier

Vinuri speciale, servite cu stil

Cea care se ocupă de tematica si selecţia vinurilor este chiar Olimpia. Dar apreciază că un moment de calitate nu se poate face fără specialişti. De aceea vinul, sommelierul şi restaurantul ales trebuie să fie din topul celor mai buni în domeniul lor.

Colaboratorul ei la aceste evenimente este Eduard Jakab. Un sommelier  prietenos, spontan, dornic să îţi răspundă la orice intrebare, cu foarte multă răbdare şi capabil să vorbească la nesfârşit despre vinuri. Este sommelier certificat Court of Master Sommeliers USA, Wine and Spirit Education Trust London-Higher Certificate, şi este şi membru al Asociaţei Somelierilor din România.

A lucrat foarte mult timp pe vase de croazieră de lux, având oportunitatea să intre în contact cu vinuri rare şi rafinate, cu clienţi sofisticati şi intelegesă înveţe că servirea este o plăcere nu doar pentru cel care o primeşte, ci şi pentru cel care o oferă. 

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!