6 politicieni români care au scris cărţi

De Nicoleta Galeteanu, pe

Unii dintre politicieni îşi fac timp şi pentru cugetări literare şi, deşi, nu sunt scriitori de meserie, lucrările lor ajung să fie bestsellere în librării din întreaga lume.
Un exemplu este preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care se află pe primul loc în topul anual întocmit de Boek.be, fiind cel mai bine vândut poet din nord-vestul Europei, cu volumul său de poezii, „Haiku”.

Dar şi printre politicienii români se găsesc oameni cu talent scriitoricesc. Chiar dacă volumele lor se vând mai mult printre colegii de partid, unele dintre ele sunt extrem de interesante şi revelatoare…

Iată câteva cărţi pe care ţi le recomandăm din raftul „dezvăluirilor politice”.

Adriana Săftoiu – Jurnal de campanie

După ce a debutat în 2007 cu volumul „Vocile puterii”, fostul consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a publicat în 2009 „Jurnal de campanie”, despre care autoarea a spus că este un „exerciţiu de sinceritate”.

Cartea reflectă, fără nici un element de ficţiune, realitatea pură din satele sărace din sudul ţării, precum şi campaniile electorale, cele două tablouri constiuind, de fapt, paradoxul politic din România şi populaţie care aşteaptă un salvator fără să facă nimic.

Editura: Trei, preţ 25 lei

Adrian Năstase – Codul Zambaccian

După un tur de forţă prin librării, este uşor de observat că Adrian Năstase a pretrecut cel mai mult timp în faţa maşinii de scris (sau la PC). Peşedintele Consiliului Naţional al PSD se poate lăuda cu opt lucrări publicate din 2000 până în prezent („Bătălia pentru viitor”, „Quo vadis, Europa?”, „Flora nisipurilor din Oltenia”), însă cele mai mari vânzări le-a adus, fără îndoială, seria volumelor Zambaccian, care a ajuns în prezent la al treilea, intitulat „Codul Zambaccian 3. Toate pânzele jos”.

Deşi politicianul vorbeşte despre evoluţia tristă a României, începând cu instalarea preşedintelui Traian Băsescu, volumele din seria Zambaccian coţin destul umor cât să nu te facă să plângi…

Editura Nemira, preţ: 14,90 lei

Cozmin Guşă – Un ospiciu numit România

Lansată în 2006, „10 păcate ale României”, este una dintre cele mai curajoase cărţi politice, în care Cozmin Guşă dă în vileag „marii profitori” de după ’89 şi cum s-au îmbogăţit aceştia, neezitând să ofere şi câteva nume încă actuale în politica noastră.

Ultima carte a fostul preşedinte al Partidului Iniţiativa Naţională, „Un ospiciu numit România – cronica unui eşec premeditat”, este mai dezvăluitoare decât prima, mai ales că politicianul s-a retras din politică. În plus, autorul reuşeşte să demonstreze cu argumente psihologice faptul că toţi trăim într-un ospiciu.

Vezi pe pagina următoare şi alte cărţi publicate de politicieni.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2