Perseidele – spectacol de stele în această noapte

De Nicoleta Galeteanu, pe

În această noapte are loc cel mai frumos spectacol pe cer din această vară, când stele căzătoare vor bărzda şi vor lumina cerul ca niciodată în an.
An de an, în perioada  17 iulie si 24 august, Pământul traversează cel mai mare nor de meteori activi, lăsat în urma de cometa Swift-Tuttle, descoperită de astronomii Lewis Swift şi Horace Tuttle în 1862. În ce priveşte meteorii, numiţi Perseide, se crede că provin din acelaşi punct, situat în constelaţia Perseu, de unde şi denumirea acestora.

Spectacolul vizual se produce ca urmare a dezintegrării acestei materii. După ce intră în atmosfera terestră, meteorii se dezintegrează, având o viteză de 59 de kilometri pe secundă, iar ceea ce produce dârele strălucitoare de lumină este frecarea acestora cu atmosfera. Dâra luminoasă este produsă de o particulă sub nu mai mult de un milimetru diametru, care arde în atmosfera Pământului.

Anul acesta, Perseidele vor putea fi observate cel mai bine în noaptea de 12 spre 13 august, la ora 02:30, când fenomenul astral va atinge apogeul.

Ploaia de stele se va putea observa cel mai bine în afara oraşelor, în locuri mai puţin poluate şi luminate artificial.

Potrivit Observatorului Astronomic, aici se vor putea vedea până la 1200 de meteori pe oră, iar în oraşe, doar 10-20 meteori la aceeaşi frecvenţă.

Foto: Youtube

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!