Femeile pakistaneze sunt mutilate cu acid

De Erika Chivu pe

La 21 de ani, pakistaneza Fakhra Yunus era o tânără frumoasă, cu buze pline, ochi mari şi un păr negru, lung. Pentru că nu a mai suportat abuzurile soţului său…
… fata a fost nevoita să fugă, împreună cu copilul, la mama ei. A doua zi, când s-a trezit, soţul era lângă patul ei. A apucat-o de păr şi i-a turnat un lichid în cap şi pe umeri.

Când s-a uitat în jos Fakra a văzut ca hainele i se topeau şi a încercat să ţipe, numai că buzele îi erau lipite. Mai mult decât atât, acidul cu care a stropit-o soţul ei i-a ars părul, i-a topit sânii şi o ureche, i-a închis pentru totdeauna un ochi şi i-a transformat pielea arămie într-un cauciuc topit.

Într-un singur moment, soţul furios a transformat o tânără frumoasă într-un monstru de care fug toţi cei din jur.

Mutilate de cei dragi

Cazul fetei, relatat de ziarul The Independent, nu este unic. Fundaţiile care se ocupă de victimele atacurilor cu acid au destul de mult de lucru. Acid Survivors Foundation (ASF), care activează în Asia de Sud, ajută femeile mutilate să se refacă fizic şi psihic, oferindu-le inclusiv operaţii de reconstrucţie. Mai mult, ele sunt sprijinite financiar, li se găsesc locuri de muncă şi sunt reprezentate în justiţie.

Conform ASF, numai în 2010, 33 de persoane au căzut victime atacurilor cu acid. Pe când în ultimii 10 ani au fost aproape 3000 de agresiuni. Desigur, acestea sunt doar cazurile care ajung la urechile ONG-urilor. Nimeni nu ştie câte victime există, în realitate, în satele sărace ale Asiei de Sud.


Fundaţia explică faptul că atacurile cu acid reprezintă una dintre cele mai teribile forme de violenţă domestică. Victimele, în proportie de 70% femei, sunt mutilate fie de partenerii de viaţă, fie de socri, fraţi, părinţi etc. Motivele sunt dintre cele mai banale: au respins avansuri sexuale, nu au pregătit cina la timp, nu au purtat vălul pe faţă, au părăsit un soţ abuziv.

Atacatorii nu sunt pedepsiţi

Acidul aruncat pe corpul victimei are efecte devastatoare. Ochii, pielea, carnea şi chiar oasele se topesc pur şi simplu. Există riscul de septicemie sau cangrenă, dar majoritatea victimelor supravieţuiesc pentru a-şi trăi restul vieţi într-un corp monstruos. În afara traumei psihologice, aceste femei se confruntă cu izolarea socială, nu-şi pot găsi locuri de muncă şi sunt respinse chiar de propriile familii.

Adesea sunt mutilaţi şi copiii împreună cu mamele doar pentru că au ghinionul să se afle în apropiere. Atacuri cu acid au loc în Pakistan, Bangladesh, India, Afganistan, Cambodgia şi alte ţări sud-asiatice.

Dacă în Bangladesh s-a introdus pedeapsa cu moartea pentru asemenea fapte, pakistanezii care îşi mutilează soţiile ajung foarte rar în faţa justiţiei şi chiar şi atunci nu primesc mai mult de şase luni închisoare. Opinia publică, ce ar trebui să condamne astfel de abuzuri, pare neclintită. ONG-urile explică faptul că victimele atacurilor cu acid sunt, de multe ori, femei sărace.

Păturile superioare ale societăţii aleg să ignore fenomenul sau învinuiesc victimele. Chiar şi femeile care aud de astfel de cazuri sunt de părere că victima a făcut ceva care să fi meritat pedeapsa.

Alţii spun că vinovaţi nu sunt atacatorii cei aceia care vând acid la orice colţ de stradă, deci singura soluţie ar fi eliminarea acestui tip de comerţ.

Vedetă britanica, desfigurată cu acid

În sudul Asiei, atacurile cu acid sunt o formă frecventă de violenţă domestică. Dar asta nu înseamnă că ele nu există în restul lumii. Britanica Katie Piper, fost model şi prezentatoare TV, a fost atacată în acelaşi fel la comanda unui fost prieten. Într-o singura clipă, viaţa ei s-a transformat radical.

Cu chipul mutilat şi un ochi pierdut pentru totdeauna, Katie s-a hrănit mult timp printr-un tub introdus în stomac. Ca să atragă atenţia asupra atacurilor cu acid, Katie a acceptat să apară în documentarul „Katie: My Beautiful Face„, care se poate vedea pe Youtube. Acum, după nenumărate intervenţii chirurgicale, aspectul lui Katie se apropie de normal.

Şi soarta Fakhrei Yunus, tânăra pakistaneză, s-a schimbat. După ce a mutilat-o, soţul ei a luat-o din spital şi a agresat-o fizic şi sexual timp de încă şase luni. Într-un final, fata a intrat în legătură cu fosta soţie a socrului său, care fugise în Italia şi devenise o scriitoare cunoscută. Ajunsă în Europa, Fakhra a suferit mai multe operaţii de reconstrucţie a feţei. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă

Ce este embolia cu lichid amniotic - de ce apare și cum se manifestă