(P) „Târgu’ Ieşilor”, cel mai frumos oraş al Moldovei

De Unica.ro, pe
Vechea capitală a Moldovei, Iaşi este unul dintre cele mai impresionante orașe din România, un loc plin de viaţă şi de căldură, tineresc, datorită celor peste 60.000 de studenţi care învaţă la cele mai importante universităţi din ţară.

Importantul centru economic şi cultural te duce cu gândul la personalităţile de seamă care şi-au legat viaţa şi destinul de aceast oraș, cum ar fi Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza şi încă mulţi alţii.

Simboluri deosebite

Palatul Culturii, cea mai importantă atracţie turistică din Iaşi, este o clădire emblematică, ridicată în stil neogotic în perioada 1906-1925 pe locul vechiului Palat Domnesc, cu renumitul ceas cu trei cadrane din turn, vitralii şi creneluri ce sunt luminate pe timpul nopţii, inaugurat chiar de catre Regele Ferninand al României. Acesta găzduieşte astăzi numeroase instituţii de seamă pe care nu trebuie să le ratezi, cum ar fi Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie şi Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, din centrul oraşului, este un edificiu de cult monumental, înfiinţat între anii 1381 şi 1386, cel mai important loc de pelerinaj cu ocazia sărbătorii Sf. Paraschiva, deoarece catedrala adăposteşte moaştele cuvioasei, ocrotitoarea Moldovei.

Teatrul Naţional, ridicat în prezent pe locul vechii primării, a fost inaugurat pentru prima dată în anul 1840, sub conducerea lui Vasile Alecandri, Costache Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu, şi este cel mai vechi teatru naţional din România.

Centrul culturii moldoveneşti

Descoperă Bojdeauca lui Ion Creangă, din cartierul Ţicău, prima casă memorială din România, o casă specific moldovenească, ţărănească şi modestă, în care scriitorul a locuit între anii 1872 şi 1889 şi unde l-a găzduit pentru o vreme şi pe bunul său prieten, Mihai Eminescu, şi pe cele aproximativ 30 de pisici pe care le-a botezat după oamenii reali din viaţa sa. Nu rata nic parcul Copou, datorita teiulului poetului, devenit o emblemă a oraşului Iaşi şi unul dintre cele mai romantice locuri de aici. În apropiere se găsesc busturilor celor doi scriitori, precum şi Muzeul Mihai Eminescu şi Obeliscul cu lei, unul dintre cele mai vechi monumente din vechea capitală a Moldovei.

De Geanina Ichim

Curse turistice cu autocarul in Iasi. Bilete incepand de la 1 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470. Detalii pe www.mementobus.com.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!