(P) Peștera Melissani, micul paradis ascuns în inima munților

De Unica.ro, pe
Kefalonia, muntoasa insulă din Marea Ionică găzduiește una dintre cele mai spectaculoase peșteri europene cu un lac azuriu ideal pentru plimbări cu barca. Potrivit legendelor grecești, Peștera Melissani s-a format în urma unei tragice povești de dragoste dintre zeul Pan și nimfa Melissanthe...

Povești cu zei și peisaje demne de imortalizat

Melissanthe s-a îndrăgostit la prima vedere de Pan, zeul cu înfățișare ciudată care ar fi inventat syrinx-ul (un instrument muzical identificat ca fiind naiul). Pentru că zeul i-a respins iubirea, nimfa pădurilor s-a ascuns în munții Kefaloniei, unde și-a pus capăt zilelor. Din lacrimile sale s-a format o grotă cu lac adânc cu apă salmastră (combinație de apă dulce și sărată) în nuanțe incredibile de albastru turcoaz și liliachiu hipnotizant. Acest loc spectaculos a devenit cunoscut sub denumirea de Lacul Violet, iar razele soarelui care pătrund printre stânci compun un adevărat caleidoscop de culoare.

Cu barca pe Lacul Violet

Fostul sanctuar închinat zeului Pan, se află la câteva minute distanță de centrul orașului Sami și a fost descoperit absolut întamplător în urma cutremurului din 1953 care a devastat insula Kefalonia în proporție de 90%. În urma dezastrului, tavanul grotei s-a surpat, iar sătenii din împrejurimi au descoperit minunea. Pe plafonul stâncos cu formă de lună plină s-au dezvoltat în timp stalactite, compunând priveliști de neuitat.

Încăperea stâncoasă nu măsoară mai mult de 100 metri lungime, incluzând aici și o mică insulă de 8 metri, însă lacul de o frumusețe ireală are o adâncime de aproape 30 de metri, iar apa își schimbă nuanțele în fiecare moment al zile. Dacă la răsărit blândele raze de soare se strecoară delicat printre crăpături lansând mici săgetuțe aurii în apa turcoaz, la apus ele devin hipnotizante, și trec de la roșiatic la violet într-o fracțiune de secundă.

Ajuns la Melissani Cave trebuie să străbați un coridor săpat în stâncă, iar de la ponton te poți îmbarca pe o barcă pentru o scurtă plimbare pe lac, în timp ce asculți legenda locului și imortalizezi peisajele unice.

Destinația boemilor și a artiștilor

Kefalonia este un paradis pitoresc pentru celebritățile din toată lumea, dar și pentru turiștii străini care aleg să o descopere în cadrul croazierelor cu iahturi private. Acest tăram de basm cuprinde zeci de plaje spectaculoase dintre care cea mai populară este Myrtos – o fașie de nisip lată și lungă, în formă de semilună cu prundiș alb ca spuma laptelui, încadrată de ape turcoaz cristaline.

Insula Kefalonia este celebră pentru satele de pescari autentice cocoțate pe coline înverzite și vilele neoclasice în stil venețian. Cel mai pastelat dintre orășelele Kefaloniei este Assos, unde vizitatorii ajung în căutarea serenității și a locurilor tihnite ce și-au păstrat farmecul de odinioară în ciuda turismului tot mai dezvoltat. Așezarea este păzită de un Castel Medieval, cu ziduri ce se întind ca niște panglici pe colinele pline de viță de vie. La baza dealului se întinde fermecătoarea Assos Beach – o plajă delicată cu pini pitici și vegetație luxuriantă, compusă din prundiș gri și ape ca smaraldul.

Un alt loc autentic din Kefalonia este Fiskardo, aflat în nordul cel stâncos foarte aproape de coasta insulei Lefkada. Acesta este locul preferat al artiștilor și celebrităților de pretutindeni, datorită peisajelor marine unice și a atmosferei boeme tipică unui vechi sat de pescari.

Alege un sejur în Kefalonia, de la Europa Travel care împreună cu EOT (Greek National Tourism Organisation) desfășoară o amplă campanie de promovare turistică a principalelor destinații și atracții din Grecia. Turoperatorul din România te întâmpină cu o paletă extinsă de destinații în vechea Eladă, în locuri populare precum Corfu, Evia, Skiathos, Lefkada sau Thassos, la tarife accesibile și servicii excelente.

De Mădălina Isar

Sursa foto: arhiva EOT

Oferte de Vacanta Sejur Kefalonia

Hotel Kalypso 2*+ – Poros – tarife de la 190 Euro + 339 Lei/persoana, 6 nopti de cazare cu mic dejun, transport autocar, asistenta turistica. Detalii pe www.europatravel.ro , call center 021-9407.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!