Minivacanța de 1 Decembrie 2017. Câte zile libere vom avea

De Amelia Matei, pe
Sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie 2017 vor aduce câteva zile libere pentru angajații cu program obișnuit de lucru.

Câte zile libere vom avea în minivacanța de 1 Decembrie 2017

Potrivit Codului Muncii, actul normativ care stabilește lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, angajații cu program de lucru obișnuit, de luni până vineri, beneficiază de zile libere legale atât pe 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Andrei, cât și pe 1 Decembrie, când este Ziua Națională a României.

Anul acesta, 30 noiembrie cade într-o zi de joi, iar 1 decembrie vinerea, ceea ce înseamnă că românii se vor bucura de un weekend prelungit. Mai exact, ei se vor bucura de o minivacanță de 1 Decembrie timp de patru zile, începând cu finalul lunii în curs și continuând cu începutul ultimei luni din an.

Cine nu beneficiază de zilele libere legale în minivacanța de 1 Dcembrie 2017

Există însă și excepții cu privire la drepturile angajatului de a beneficia de zile libere legal, așa cum sunt prevăzute de Codul Muncii.

Prevederile articolului 139 din Codul Muncii nu se aplică acelor locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă pe fondul caracterului procesului de producție sau specificului activității, conform articolului 141 al legii 53/2003 actualizată.

Salariaților care nu beneficiază de zilele libere legal în minivacanța de 1 Decembrie li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător, în următoarele 30 de zile. Pentru situațiile în care aceste zile libere compensatorii nu se pot acorda, angajatorul este obligat să ofere un spor de salariu de bază de cel puțin 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citește și – Zile libere în 2017. Calendarul sărbătorilor legale în România

Citește și – Cum să te îmbraci la parada de 1 Decembrie

Foto – Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!