Femeile din Mauritania, obligate să se îngraşe

De Erika Chivu, pe

Când avea patru ani, Fatematou a început să fie îndopată de mama ei. În fiecare zi era forţată să bea 50 de litri de lapte de cămilă. Când vărsa era bătută, iar dacă refuza…
… să mai bea i se suceau degetele de la mână. Avea dureri mari de stomac şi se ruga să moară toate animalele care dau lapte ca să poată scăpa de chin.

Grăsimea, semn de bogăţie

La 10 ani nu mai putea să alerge. Câţiva ani mai târziu abia dacă mai reuşea să meargă. Dar mama ei era fericită pentru că reuşise să obţină ceea ce îşi dorea: să aibă o fată obeză. Astăzi, Fatematou a trecut de 50 de ani, se deplasează cu greu, are diabet şi probleme cardiace.

Ea şi multe alte fete din aceeaşi generatie au fost victime ale unei mode. Ţara ei, Mauritania, este o ţară săracă, aridă şi înconjurată de deşert. Într-un ţinut unde majoritatea oamenilor se chinuiau să supravieţuiască, a fi gras înseamnă a fi bogat şi sănătos. Chiar dacă moda începe să se schimbe, majoritatea oamenilor consideră şi astăzi că o femeie frumoasă este o femeie grasă. Fetele slabe sunt mai puţin apreciate, se căsătoresc mai greu şi sunt mai puţin iubite de soţi.

Ferme de îngrăşat fetiţe

Mauritania este una din puţinele ţări africane în care fetele şi femeile primesc mâncare mai multă decât bărbaţii familiei. Iar dacă ai o soţie slabă înseamnă că nu îţi permiţi să o hrăneşti.

Ca să le asigure o viaţă frumoasă, mamele îşi îndopau fetele şi o mai fac şi astăzi, deşi practica a devenit ilegală. Ba chiar mai mult, există „ferme” în care fetiţele sunt duse la îngrăşat. Fatematou este proprietara unui astfel de loc, unde fetiţe până în 10 ani vin sănătoase ca să plece obeze. Iar ce trăiesc aici, numai ele ştiu cu adevărat. „Le dăm să mănânce multe smochine, mult cuscus şi alte mâncăruri care îngraşă. Le dăm multă, multă apă să bea. Normal că plâng – unele ţipă”, recunoaşte Fatematou.

80 de kilograme la 12 ani

Dieta zilnică a unei fetiţe de 5 ani include 20 de litri de lapte şi două kilograme de cuscus amestecat cu două căni de unt. Când varsă sunt obligate să mănânce propria vomă, iar pentru a le convinge să mănânce tot, îngrijitoarele le bat şi le torturează pe fetiţe.

La sfârşitul şederii în „ferma”, o fetiţă de 12 ani poate atinge 80 de kilograme, iar la 15 ani va arăta ca o femeie de 30 pentru că grăsimea face ca pubertatea să se instaleze mai devreme.

Tradiţia îndopatului, numită leblouh, a făcut ca un sfert din femeile Mauritaniei să sufere de obezitate. Poate că pare puţin în comparaţie cu ţări ca SUA sau Anglia, dar trebuie ţinut cont de faptul că Mauritania este o ţară africană săracă, unde nu există nici fast-food-uri şi nici maşini care să uşureze munca femeilor.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!