Eclipsă totală de Lună, vizibilă şi din România

.

Marţi noapte fă o vizită la Observatorului astronomic din Bucureşti ca să vezi unul dintre cele mai spectaculoase fenomene astrale. În noaptea de 20 spre 21 decembrie…
 … începând cu ora 7.41 GMT, vei putea observa eclipsa totală de Lună, vizibilă parţial şi din România.

În noaptea de luni spre marţi, pe timp de Luna plină, când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, astrul nopţii va fi privat de lumina solară, oferind astfel o eclipsă parţială observatorilor din toată lumea.

Astfel, Luna va intra în conul de umbră al Pământului la 6.33 GMT, iar în România, eclipsa parţială va putea fi văzută, doar în primele faze, între orele 8.53 GMT şi 10.01 GMT.

Locuitorii Americii de Nord, Groenlandei şi Islandei o vor putea observa cel mai bine, unde va dura mai mult de o oră – de la 7.41 la 8.53 GMT -, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului.

Pe 4 ianuarie, însă, Luna va fi cea care va ascunde parţial Soarele pentru o parte din populaţia globului, fiind astfel prima eclipsă solară parţială din 2011.

Fenomene rare şi anul trecut

Şi anul trecut, în noaptea dintre ani, a avut loc un fenomen astronomic rar întâlnit.

„Blue Moon” sau „Luna Albastră” reprezintă cea de-a 13-a lună plină a anului (în majoritatea anilor, luna plină apare de 12 ori), pe care astronomii au putut-o admira de Revelion, dar în aceeaşi noapte a avut loc şi o eclipsă parţială de lună.

Faptul că „Luna Albastră” a coincis cu data de 31 decembrie este de asemenea un fenomen neobişnuit prin raritate. Acest lucru s-a întâmplat ultima oară în 1990 şi urmează să se întâmple din nou în 2028.

Foto: Shutterstock 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton