Cum se curăţă corect salteaua

De Diana Zagrean pe
Salteaua de la pat poate să mucegăiască, să se păteze şi să păstreze mirosuri neplăcute. Vezi cum se curăţă corect salteaua, cum scapi de acarieni şi de mirosurile neplăcute, precum şi de bacteriile şi mucegaiurile periculoase.

 

Aspiratorul curăţă praful din saltea

Înainte de a te apuca să speli o saltea şi să scoţi eventualele pete din fibre, trebuie să scapi de praf şi de particulele fine de resturi alimentare (da, ştim că ai ronţăit chipsuri la film şi ai mâncat biscuiţi la telenovelă), miros, fum, etc.

Aspiră bine salteaua, dacă se poate pe ambele părţi, pentru a trage din interior tot praful şi particulele fine care pot provoca alergii.

Scapă de petele de pe saltea

Dacă salteaua s-a pătat cu sânge sau urină, ai nevoie de un detergent organic, care să descompună proteinele, respectiv acidul uric din ţesătură.

Nu folosi apă caldă pentru a îndepărta petele organice, deoarece temperatura mare poate face ca pata să intre mai adânc în ţesătură.

Amestecă o parte apă rece cu două părţo bicarbonat de sodiu şi tamponează zona cu pata. După ce clăteşti bine locul, lasă să se usuce bine, sau chiar foloseşte un uscător de păr pentru a te asigura că nu rămâne umezeală în saltea.

Petele de urină şi mirosurile neplăcute se scot cu bicarbonat, oţet şi apă, dar şi un detergent pentru suprafeţe cu bicarbonat şi aromă de citrice poate fi foarte util.

Scapă de petele de mucegai

Dacă salteaua ta a fost umedă prea mult timp şi a mucegăit, trebuie să o laşi câteva zile să se usuce la soare. Poţi grăbi procesul cu o aerotermă sau un uscător de păr, dar ai mare grijă să nu se supraîncălzească ţesătura.

Amestecă alcool cu apă călduţă şi foloseşte un pulverizator pentru întreaga suprafaţă. Lasă să se usuce bine, apoi mai poţi folosi şi un dezinfectant obişnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.

Vezi mai jos un tutorial video despre cum se curăţă corect salteaua pe care dormi în fiecare noapte.

Sursa foto saltea cameră dormitor: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro