Cum să scoți urmele de marker permanent de pe haine: 3 metode

De Ana Munteanu, pe Ultimul update Marți, 26 octombrie 2021, 15:06
Până acum credeai că dacă ți-ai pătat un obiect vestimentar cu un marker permanent... răul făcut nu se poate repara. Mai mult decât greșit, din fericire! Nu te grăbi să arunci bluza aceea mâzgălită la gunoi sau să o faci cârpă de casă. Încearcă întâi să o salvezi! Desigur, cu cât mai rapid acționezi, cu atât sunt mai mari șansele de reușită ale hăinuței tale să devină, iar, ca nouă. 

Citește sfaturile de mai jos dacă dorești să afli cum poți scoate urmele nesuferite lăsate de markerul permanent – fie din cauza copilului tău care se ține de șotii sau pentru că, pur și simplu, ți-a alunecat markerul din mână – pe haina ta preferată! Și… treci la treabă!

Una dintre cele trei metode va fi, cu siguranță, cea salvatoare!

  • Fixativ

Exact, ai citit bine! Îți vine să crezi sau nu, cu ajutorul fixativului poți curăța hainele de pete! Cum? Atât de simplu!

Înmoaie haina în cauză în apă și apoi tamponează ușor cu un șervețel de hârtie pe care în prealabil l-ai dat cu fixativ. O să observi de la primele tamponări că, încet încet, culoarea lăsată de marker pe haine se transferă pe șervețelul de hârtie. Repetă procedura până reușești să scoți pata de tot și apoi pune haina la spălat, așa cum o faci de obicei.

  • Spirt medicinal

Sticluța aceea de spirt medicinal pe care o ții (sau pe ar cam trebui să o ții) în dulăpiorul de la baie îți sare în ajutor și când vine vorba de această problemă. Procedura e una la fel de simplă precum aceea de mai sus.

Pune zona cu pata în jos, deasupra unui șervețetl de hârtie. Ia o bucată de material curată (de la o cârpă de casă, eventual) și înmoaie-o în spirt medicinal. Tamponează ușor cu ea haina afectată. Rezultatul? Pata ar trebui să încapă să se transfere de pe haină pe șervețelul de hârtie de dedesubt, încă de la primele tamponări. Este foarte important să schimbi șervețelul de hârtie cât de des crezi că este cazul pentru ca hârtia să poată absorbi cum trebuie culoarea. După ce ai scăpat de pată, bagă haina la mașina de spălat, împreună cu altele de aceeași nuanță.

  • Lapte

Eh… Pe asta trebuie să o vezi ca să o crezi! Și folosirea laptelui este o metodă la fel de eficientă pentru îndepărtarea petelor de tot felul de pe materiale textile. Inclusiv cele mai păcătoase, acelea de marker permanent.

E foarte ușor ce trebuie să faci. Umple un bol cu lapte și înmoaie zona pătată a hăinuței cu pricina în lapte. Acesta va pătrunde în țesătură și va începe să dilueze, încet dar sigur, culoarea lăsată de markerul permanent. Când vei observa o diferență foarte mare între culoarea inițială și cea din momentul actual, înlocuiește laptele cu un altul proaspăt și repetă cu încredere întregul proces până când pata dispare complet de pe material.

 Ține minte! Oricare din cele trei metode de mai sus au efect maxim DACĂ acționezi la cât mai scurt timp după ce ți-ai murdărit haina.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Urmărește-ne pe Google News
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!