Cum păstrezi legăturile de mărar și pătrunjel proaspete mai mult timp

De Amelia Matei, pe Ultimul update Joi, 13 mai 2021, 16:41
Mărarul, leușteanul și pătrunjelul sunt câteva dintre ierburile care dau mâncării un gust ca la mama acasă și de aceea le iubim atât de mult. Din păcate însă prospețimea lor nu se menține prea mult timp, așa că, în cazul în care nu am folosit toată legătura, la următoarea oală de ciorbă devine inutilă pentru că... este deja uscată.

Mărarul, pătrunjelul, leușteanul, rozmarinul, cimbrul și alte ierburi aromatice pe care iubim să le punem în mâncare pentru a obține aromele specifice anumitor culturi sunt plante delicate și necesită depozitate cu atenție.

Ca să știm cum să le protejăm mai mult timp, este bine să cunoaștem și cauzele care le fac să se usuce atât de repede.

Expunerea la lumină

Ierburile delicate precum pătrunjelul, coriandrul sau mararul, atunci când sunt expuse la lumină excesivă, clorofila din frunză le este afectată. Acesta este motivul pentru care frunzele devin galbene, iar în câteva zile se veștejesc și nu mai pot fi folosite.

Expunerea la oxigen

Oxigenul în exces poate omorî planta. Menta sau busuiocul pot deveni maronii dacă sunt ținute prea mult într-un loc aerisit.

Umiditate excesivă

Putrezesc și se degradează dacă le lăsăm prea mult timp ude. Frunzele ierburilor devin moi sau păstoase.

Umiditate insuficientă

Nici prea puțină umiditate nu le face bine ierburilor aromatice. Vaporii de apă din plantă se răspândesc în aer, motiv pentru care aroma și intensitatea ierburilor sunt compromise. Nu doar că nu mai ai ce să pui în mâncare, dar și dacă le folosești, nu mai au aceleași proprietăți ca atunci când sunt proaspete.

Temperatura

Majoritatea ierburilor se comportă foarte bine dacă sunt ținute la frigider, însă anumite plante, cum ar fi busuiocul sau menta pot fi serios afectate dacă sunt ținute prea mult în frig.

Cea mai bună metodă ca să le păstrezi proaspete mai mult timp!

Este un mod extrem de simplu care permite ierburilor să se mențină proaspete cu săptămânile. Astfel, pentru plante aromatice precum pătrunjelul, coriandrul, menta, hazmațuchi, oregano sau cimbru este important să ai un raft special, în frigider, în care să pui doar aceste ierburi. Totul trebuie să fie foarte bine organizat, iar plantele nu trebuie să intre în contact cu alte alimente.

Primul lucru pe care trrebuie să îl faci atunci când vii acasă cu plantele este să le speli foarte bine, în apă rece. Poți proceda în două moduri: fie le speli într-un castron, fie umpli chiuveta și le lași acolo la înmuiat. Astfel se va îndepărta și cel mai mic firicel de praf.

După ce le-ai scos de la ”înmuiat”, ia fiecare legătură la mână și scapă de frunzele afectate de dăunători sau îngălbenite. Dacă depozitezi ierburile cu frunze stricate lângă cele bune, și acestea din urmă vor fi afectate.

Pune-le la uscat pe prosoape de hârtie sau zvântă-le cu lingura de salată, într-un bol.

Acum iată care este cel mai bine păstrat secret: ia o caserolă din plastic pentru condimente, cu capac. Umple containerul cu apă, cam 2 centimentri și taie codițele de la baza plantei și pune-le în apă. Pune ușor și frunzele ierburilor și după aceea închide bine cu capacul. Această medotă de păstrare va menâine plantele aromatice proaspete pentru mult timp.

Foto: thinkstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!