„Cerul din burtă”, de Ioana Nicolaie

De Unica.ro pe

Îmi imaginez uneori cărţile ca pe nişte trufandale dintr-un magazin căutat. Cît de frumos ar fi ambalate, cu cîtă grijă ar trece din cutii lăcuite pe rafturile ascunzînd mici reflectoare.
Ce mirosuri fine ar împrăştia, cît de delicat ar apăsa pe cîntar… Cît de mult ar rîvni cumpărătorii la noile pacheţele de i-realitate. Fiindcă aceasta stă îndeobşte între coperte: felii de fantasme care devin încetul cu încetul viaţă.

Cerul din burtă, cartea mea despre copilul care nefiind încă pe lume bate nouă luni cu tălpiţele în uşă, este în fiecare rînd al ei adevărată. Şi asta nu doar pentru că la început a fost un fel de jurnal – am început să scriu de cînd mi-am făcut testul de sarcină – , ci pentru că-n ea este vorba mai puţin despre mine cît despre alte mame.

În aluatul Cerului… sînt detalii medicale – schimbările fizice sînt urmărite îndeaproape -, dar şi mici istorii cu fete-femei, ştiri preluate de la televizor sau din ziare, amintiri despre mama reală, pe nume Ana, care a născut doisprezece copii, eu fiind al patrulea, convorbiri telefonice, frici ca mărgelele, bucurie şi teamă.

În glazura Cerului… e un mare semn de întrebare: cum putem trage storurile cînd dincolo de fereastră se întîmplă un miracol?; cum nu vedem că ne naştem, de fapt, din poezie?

Acest text a fost scris de Ioana Nicolaie special pentru unica.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro