Cele mai impresionante filme biografice pe care trebuie să le vezi

De Nicoleta Galeteanu, pe

Viaţa mediatizată a militantei Aung San Suu Kyi, închisă de regimul totalitar pentru libertatea în gândire, va fi ecranizată de celebrul regizor francez Luc Besson.

Văzută drept varianta feminină a lui Mahatma Gandhi, Aung San Suu Kyi a devenit cel mai cunoscut lider democratic din ţara sa natală, Myanmar (fostă Birmania), militând pentru instituirea democraţiei în locul regimului totalitar de aici.

„The Lady” este cel mai nou proiect al regizorului Luc Besson (Taxi, Cuerierul sau Al cincilea element) care a stârnit deja atenţia publicului amator şi nu numai.

Filmul intitulat „The Lady” va fi o dramă biografică inspirată din viaţa lui Suu Kyi, o poveste de-a dreptul impresionantă, despre o femeie casnică ce devine liderul spiritual al conaţionalilor care îşi doresc liberatea în statul lor.

Filmul se află deja în producţie, iar regizorul a făcut publice chiar şi câteva imagini din „The Lady”. În rolul activistei este Michelle Yeoh, actriţa din filmul „Crouching Tiger, Hidden Dragon”, premiat cu patru Oscaruri.

În aşteptarea filmului care se anunţă încă de pe acum un viitor blockbuster, iată şi alte filme biografice impresionante care au stârnit emoţii în sălile de cinema.

Păsărarul din Alcatraz

O impresionată poveste despre prietenie, loialitate şi cele mai pure sentimente, precum şi o dovadă că în fiecare om se ascunde o latură bună.

Condamnat la detenţie pe viaţă pentru crimă, Robert Stroud găseşte în curtea închisorii un pui de vrabie, pe care îl salvează şi îl creşte între zidurile întunecate ale celulei.

Taurul furios

În 1980, Martin Scorsese realizează una dintre primele ecranizări emoţionante din lumea dură a boxului, inspirat din viaţa celebrului boxer Jake La Motta, cunoscut şi ca „Taurul din Bronx”.

Cu Robert De Niro în rolul principal, filmul este o expunere poetică şi îndrăzneaţă a sufletului unui om primitiv şi violent, cu numerose sechele fizice şi psihice.

Halucinaţii în alb-negru, chipul deformat al pugilistului, scenele din ring şi momentele sugestive care îi conturează porfilul acestuia fac din film o capodoperă.

Patton

„Patton” reprezintă un fascinant portret al unuia dintre cele mai apreciate personalităţi militare din secolul 20.

Carismatic, rebel şi imprevizibil, Patton a fost singurul general al Aliaţilor de care naziştii s-au temut cu adevărat,
fiind, de altfel, cel care l-a înlaturat pe Rommel din Africa.

Bântuit de ambiţii meschine (rivalitatea cu englezul Montgomery), singurul inamic pe care Patton nu l-a putut înfrange niciodată a fost propria lui personalitate schimbătoare. Filmul primeşte şapte Premii Oscar în 1970.

Ray

Filmul este o povestea unui copil care orbeşte de mic, este crescut de o mama singură într-un mediu sărac din sudul Americii. Drama legendei americane Ray Charles, care a schimbat cursul istoriei muzicii americane, este gata în 2004 după 15 ani de cercetări făcute de regizorul Taylor Hackford, cel care ne introduce în lumea „nevăzută” de noi (până atunci) a legendarului cântăreţ de jazz.

Scafandrul şi fluturele

Jean-Dominique Bauby are 43 de ani şi este un tată de familie fericit. Dar suferă un atac cerebral şi, după ce se trezeşte din comă, îşi dă seama că a rămas paralizat pe viaţă. Bărbatul nu mai poate decât să clipească. Cu ochiul stâng. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby scrie o carte. „Scafandrul şi fluturele” este o frescă mişcătoare a trăirilor sale din trupul ce nu îi mai este decât o închisoare.

Filmul câştigă Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2007, iar Julian Schnabel, încă unul.

În numele tatălui

Forţat să îşi impute un atentat cu bombă, un tânăr este recunoscut ca membru IRA şi încarcerat împreună cu familia sa.

Coleg de celulă cu tatăl lui, cei doi vor lupta din răsputeri să îşi dovedească nevinovăţia. Între timp, tatăl acestuia moare luptând pentru dreptate.

Filmul este o dramă politică al cărei protagonist este irlandezul Gerry Conlon (Day-Lewis), condamnat pentru participarea la atentatul cu bombă al IRA din 1979, Guildford, Marea Britanie.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!