Cea mai scumpă sculptură din lume a fost licitată

De Unica.ro pe

Cea mai scumpă sculptură vândută vreodată nu este o lucrare a lui Constantin Brâncuşi, ci aparţine sculptorului elveţian Alberto Giacometti. Lucrarea sa, ” Omul care merge I”,
… a fost licitată la un preţ impresionant de 104,3 milioane de dolari.
Sculptura din bronz, „L’homme qui marche”, a devenit cea mai scumpă lucrare, reuşind să stabilească un record în rândul celor mai valoroase opere de artă.  
 
Preţul lucrării a fost adjudecat prin telefon, în cadrul unei licitaţii organizate la casa de licitaţii Sotheby’s din Londra, zece cumpărători fiind interesaţi de achiziţia acesteia. Fericitul cumpărător a dorit să îşi păstreze anonimatul, însă a menţionat, că a aşteptat aproape 40 de ani ca lucrarea să fie scoasă la vânzare.  
 
Sculptura lui Giacometti a avut un preţ de pornire de pornire de 13,7 milioane euro, fiind achiziţionată cu 104,3 milioane de dolari.

Lucrarea a fost realizată din bronz topit, în anul 1961, cu cinci ani înainte de moartea acestuia şi a făcut parte din colecţia băncii germane Dresdner Bank, iar în 2009 a intrat în posesia băncii Commerzbank.  
 
Sculptorul şi pictorul elveţian este unul dintre cei mai mari artişti plastici din secolul al XX-lea. Este cunoscut mai ales pentru sculpturile sale în stil suprarealist şi pentru reprezentarea filiformă a figurilor omeneşti.
 
În urmă cu şase ani, casa de licitaţii Sotheby’s a reuşit să vândă potretul „Băiat cu pipă”, pictat de Pablo Picasso. Atunci, un cumpărător anonim a plătit 104,2 milioane de dolari pentru tabloul pictat în 1906.
 
Preţul foarte mare la care a fost vândută sculptura a fost o surpriză pentru Sotheby’s, care se aştepta că licitaţia să se încheie la un sfert din preţul final.
 
Deşi afectată serios de criză, această licitaţie confirmă că operele de artă preţioase vor continuă să se vândă nesperat de bine.
 
Cea mai scumpă operă a lui sculptorului român Brâncuşi, „Madame L.R.”, una dintre operele colecţiei de artă Yves Saint Laurent & Pierre Berge, a fost vândută, anul trecut, pentru 37,1 milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii la Paris.  
 
 
Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro